Eindelijk uitgelegd: wat betekent rins? (zoals in rinse appelstroop)
Naast recepten delen en hotspots tippen, ontrafelen we bij Culy af en toe kleine mysteries. Dit keer: wat betekent het woord rins nu eigenlijk? Ja, dat gekke woord dat je meteen linkt aan appelstroop.
Rins, rinsch, rijnsch: dit is wat het woord nu eigenlijk betekent.
Rins volgens het woordenboek
Duik je een Nederlands woordenboek in, dan lees je dat rins zoveel betekent als ‘enigszins zuurachtig; friszuur; lichtzuur; aangenaam zurig en zoetzuur’. Rins beslaat dus op een smaak die in de eerste plaats zuur is maar met een aangename hoeveelheid zoet.
Het gaat dus niet om een extreem zure smaak waarvan je kaakspieren samentrekken, maar om een aangenaam, goed gedoseerd zuurtje. Rins dus!
De oorsprong van rins
Benieuwd waar dat gekke woord ontstaan is? Volgens de etymologie is het woord rins afkomstig van het woord rijns, wat dan weer verwijst naar Rijnlands (ofwel: afkomstig van het Rijngebied).
Een rinse smaak verwees oorspronkelijk naar de typische zure smaak van Rijnlandse (of rijnse) wijn. Wijnen uit dit gebied stonden namelijk bekend om hun licht zure maar lekkere smaak.
Later werd het adjectief rins ook gebruikt om de smaak van andere producten mee te beschrijven. De meest gekende toepassingen van het woord rins zijn zonder twijfel fruit of fruitproducten zoals appelstroop.
Toch kan het woord rins in principe gebruikt worden voor om het even welk product met een aangenaam zuurtje te beschrijven.
Rinse appelstroop… of koffie
Nu goed, als we eerlijk zijn gebruiken we rins in de volksmond bijna nooit zonder dat we het hebben over appelstroop. Hierdoor vermoeden sommige mensen dat rinse appelstroop een merk (of plaatsnaam) is maar dat is dus niet zo.
Rinse appelstroop gaat louter om de smaak, die wordt gecreëerd door het zure van appels te combineren met het zoete uit suikerbieten.
Daarnaast blijkt rinse ook een begrip te zijn in de koffiewereld, al hebben ze het daar meestal over rinsige koffie. Ook hier gaat het dan om koffie met een zuurachtige (na)smaak.
Et voilà, mysterie ontrafeld! Hoef je je nooit meer af te vragen waar dat dorpje Rinse nu toch ergens ligt…