Alles over piment: de ‘allspice’ kruidenbesjes
Ken jij piment al? Deze specerij is afkomstig van een soort gedroogde besjes uit Jamaica, die in 1492 werden ontdekt door Colombus. Toch duurde het nog een paar honderd jaar voordat we in Europa begrepen wat voor een geweldige smaakmaker het is. Niet voor niets wordt piment ook weleens all spice genoemd.
Hoewel piment in de meeste supermarkten te vinden is, behoort het niet bepaald tot de standaard uitrusting in onze kruidenkastjes. Misschien vermoed je dat piment simpelweg synoniem is voor onze bekende zwarte peperkorrels, maar niets is minder waar: piment heeft een complexe smaak en kent erg veel interessante toepassingen.
De smaak van piment
Het boeiende aan de smaak van piment is dat het doet denken aan een combinatie van bekendere smaken. Vaak wordt dan ook vermoed dat piment een kruidenmengsel is, maar de rijke smaken zijn afkomstig van één enkele bes. Desalniettemin proeven we in piment tonen van nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper (vandaar ook dat Europeanen deze specerij ‘all spice’ zijn gaan noemen). Samen zorgt dat voor een warme en licht pikante smaak.
Je kunt piment kopen in de vorm van de gedroogde besjes (te vergelijken met peperkorrels) of in poedervorm. Let wel: in de vorm van besjes blijft de smaak het beste bewaard. Wil je maximale smaak, maal de pimentbesjes dan kort voor opdienen in een vijzel of pepermolen.
Koken met piment
Door de complexe smaak die tegen zowel kaneel, kruidnagel als nootmuskaat aanleunt, zijn de toepassingen van piment erg uitgebreid. In zoete gerechten past het prima bij kruidig gebak (zoals deze Italiaanse cantucccini of in deze goddelijke hot cross buns met vanilleglazuur) en ook in hartige gerechten (zoals dit overheerlijke saotosoepje uit de Surinaamse keuken of in allerlei bouillons en sauzen) komt piment prima tot uiting.
Verder is piment een heerlijke smaakmaker in (vlees-)marinades voor bijvoorbeeld op de barbecue en in traditionele Britse plumpudding. En maak je thuis een gin-tonic, drop daar dan eens één of twee pimentkorrels in, ter garnering.
Dat één besje zo’n groot smakenpalet vertegenwoordigt en in zoveel bereidingen de sterspeler is, daar hebben wij grote bewondering voor. Wij vinden het niet meer dan terecht dat deze specerij naar de bijnaam all spice mag luisteren!
Meer over kruiden en specerijen:
- Alles over amaro: Italiaanse kruidenbitter (niet te verwarren met amaretto)
- Alles wat je moet weten over Marokkaanse kruiden en specerijen
- Alles over shichimi togarashi: Japans zevenkruidenpoeder