Pani puri: de perfecte (vega) hartige snack uit India
Het allerleukste aan feestjes geven is het bedenken van de hapjes, als je het ons vraagt. En dan bedoelen we geen bladerdeeghapjes, augurk-in-ham of tomaat-mozzarella-basilicum-aan-een-stokje, maar écht dingen waar we onze gasten mee kunnen verrassen. Zoals Indiase pani puri! Mocht je deze snack nog niet kennen, dan laten wij je er maar al te graag kennis mee maken.
Pani puri heet trouwens in elke Indiase regio anders: een paar andere bekende namen zijn paani patashi, fulki, golgappa en phuchka. Die laatste is de naam in Nepal, waar het gerecht ook wordt gegeten.
Indiaas restaurant gezocht? Dit zijn de lekkerste in Nederland
Wat is pani puri?
Maar eh, waar hebben we het nou eigenlijk over? Pani puri betekent letterlijk ‘water in gefrituurd brood’. Puri is dus de naam van het gefrituurde brood, dat in India wordt gegeten als ontbijt, snack of lichte maaltijd, maar ook onderdeel is van sommige rituelen.
Voor pani puri wordt een ronde, holle puri gevuld met hartige dingen. Vaak zijn dat gekookte aardappel of kikkererwten, ui en heel veel smaakmakers, zoals chili, tamarindechutney en chaat masala (een kruidenmix van onder andere komijn, koriander, peper en gember).
Culy Homemade: gepofte aardappel in Indiase stijl (zó lekker!)
De sausjes
De gevulde puri wordt vervolgens gedipt in pani, een soort waterige saus met een ietwat zurige, pittige smaak. Vaak wordt daar bijvoorbeeld imli pani, tamarindewater, voor gebruikt. Het water zorgt ervoor dat de puri helemaal wordt opgevuld, én supersmaakvol wordt.
In India, Nepal en Pakistan wordt de snack veel op straat verkocht: echt streetfood dus. Iedere regio heeft z’n eigen recept, maar de basis van het gerecht is dan wel ongeveer hetzelfde.
Tamarinde is dé smaak van 2024 volgens de trendwatchers – maar wat kun je ermee?
Pani puri kopen of maken?
Toegegeven, de snack zelf maken is niet heel gemakkelijk. Als je het gerecht op een feestje wilt serveren, is het dus een goed plan om op zoek te gaan naar kant-en-klare puri, zodat je die zelf kunt vullen. Die vind je in de goed gesorteerde toko’s.
Toch zin in een uitdaging? Op de website van Jamie Oliver vind je een goed recept voor pani puri met spicy kikkererwten en groene salsa. Zowel de pani als de puri maak je dan from scratch.
Een iets simpeler pani puri recept is deze van de blog Veg Recipes of India, waarbij de nadruk vooral ligt op het maken van de pani. En wil je nog beter zien hoe iemand anders het maakt, dan helpt onderstaande video je wellicht.
Meer Indiase gerechten:
- Alles over bhaji: Indiase uienpakora’s gemaakt van kikkererwtenmeel
- Rogan josh: alles wat je wilt weten over dit Indiase gerecht
- Saag paneer (vegetarische Indiase curry met kaas en spinazie)