Alles over kimchi: het bekendste Koreaanse bijgerecht
Ben jij al bekend met kimchi? Dit typisch Koreaanse groentegerecht is razend populair en heeft een heerlijk pittige smaak. Culy legt uit wat het precies is én wat je allemaal voor lekkers met kimchi kunt maken.
Wat is kimchi?
Kort gezegd zijn kimchi gepekelde groenten. Net als bijvoorbeeld zuurkool is het gefermenteerd, daarom wordt het gerecht ook wel ‘Koreaanse zuurkool’ genoemd. De fermentatie geeft de groenten een heel bijzondere fris-zure smaak. De groenten (vaak kool en/of rettich) worden eerst ingelegd met zout (tegen schadelijke micro-organismen) en vervolgens gemixt met specerijen.
Naast knoflook en rode pepers kunnen er ook lente-uitjes, worteltjes, prei, gember, sesamzaad, gezouten, oesters en bijvoorbeeld zeewier aan worden toegevoegd voor extra smaak. De variaties zijn eindeloos: er schijnen meer dan honderd variaties op de traditionele kimchi te bestaan…
Bij het ontbijt
De gefermenteerde groenten vormen in Korea een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Hoe lekker het gerecht ook is, kimchi wordt praktisch altijd als bijgerecht geserveerd naast bijvoorbeeld rijst. Sterker nog: een maaltijd zonder dit gerecht is in Korea bijna ondenkbaar. Het wordt zelfs als ontbijt gegeten (!).
Oorspronkelijk zijn de groenten bedoeld om de winter mee door te komen omdat je het – eenmaal klaargemaakt – lang kunt bewaren. Om het fermentatieproces extra op gang te brengen, worden soms rauwe oesters of Jeotgal toegevoegd; de Koreaanse variant op de bekende vissaus en trassi.
Hoe gezond is kimchi?
We horen je denken: waarom zou ik dit eten? Heel simpel: de gefermenteerde groente is naast lekker ook super gezond. Het bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels en zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en zogenaamde ‘goede melkzuurbacteriën’. De vis- of garnalenpasta’s die aan kimchi worden toegevoegd zitten vol eiwitten en gezonde aminozuren.
Zelf kimchi maken of kant-en-klaar kopen?
Zelf kimchi maken is iets wat je even in je vingers moet krijgen, maar in onderstaande video wordt het duidelijk uitgelegd. Bovendien vind je op Culy handige recepten: van een makkelijke manier om kimchi te maken (ideaal voor dummies!) tot een snelle versie van lente-ui.
Toch te veel werk? Je kunt het ook gewoon bij de goed gesorteerde (Chinese) toko of een speciale Koreaanse winkel kopen – en tegenwoordig vind je het zelfs in de supermarkt, zowel in blikjes als in potten (van het Amsterdamse Kesbeke).
Wat kun je ermee doen?
Het is niet alleen lekker bij rijst; de Koreaanse klassieker past bij veel verschillende gerechten. Verwerk het in soep, stamppotjes (zoals deze zoete aardappelstamppot met buikspek), stoofschotels zoals het verrukkelijke Koreaanse jjigae, broodjes en wraps (wat dacht u van een tosti?), salades, mac ‘n (kim)cheese of zelfs de Koreaanse kapsalon die we ermee maakten. En ook echt een must try: kimchi pancakes.
Culy Homemade: snelle en makkelijke traybake met kimchi, buikspek en groenten
Dit wil je nu vast wel maken:
- Culy Homemade: kip-kimchisalade met komkommer en omelet
- Makkelijke kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met buikspek en kimchi)
- Culy Homemade: Koreaanse kapsalon met bulgogi-mayo en kimchi-sambalsaus