Hibiscus is dé smaaktrend, maar wat is het – en hoe smaakt het?
Hibiscus als smaakmaker is één van de grote food trends van 2022 – en niet alleen volgens Culy’s culinaire trendvoorspellingen. Maar wat ís hibiscus nou eigenlijk? Hoe smaakt het? En waar koop je het? Wij vertellen je er álles over.
Populaire smaakmaker
Moest eerst alles met salted caramel-smaak of gember, nu is het hibiscus als populaire smaakmaker. Er zijn bijvoorbeeld ineens heel veel drankjes met de smaak van hibiscus, zoals cocktails, frisdranken en kombucha (al dan niet gecombineerd met een andere smaak als rozen of frambozen). Ook worden er smakelijke desserts mee gemaakt (zoals bij Renilde in Rotterdam, Koenraad in Utrecht en Bar Pif in Amsterdam).
Dikke kans dus dat je hibiscus meer en meer gaat zien de komende tijd. Maar: wat ís hibiscus eigenlijk? En wat moet je je voorstellen bij de smaak ervan?
Hoe smaakt hibiscus?
Laten we bij het begin beginnen: hibiscus is een bloemsoort, die in verschillende varianten en kleuren (wit, roze, rood, paars of geel) voorkomt. De soort die roselle heet, is de soort die als voedsel wordt gebruikt. Zowel als groente, als in drankjes, zoals theeën. De bloemkelken worden bij het rijpen helderrood en krijgen een vlezige textuur. Het zijn die rode, gedroogde bloemen die worden gebruikt voor voedsel.
Hibiscus heeft een friszure, fruitige smaak. De vergelijking met cranberry wordt vaak gemaakt, of met rode bessen. Culy’s Nancy tikte ooit een potje hibiscus-zout op de kop en dat gaf alle gerechten een friszure, florale touch.
Ook vanwege die mooie dieprode kleur wordt hibiscus veel toegevoegd aan voedingsmiddelen: de Verenigde Staten en Europa – en met name Duitsland – importeren om die reden jaarlijks heel wat van die bloemetjes. Het geeft zo’n lekker fotogeniek kleurtje.
Van Nigeria tot Mexico
Naar de oorsprong is het gissen (de vermoedens gaan richting Sudan en India of Maleisië), maar hibiscus wordt met name veel geteeld in China, Sudan en Thailand. Dat zijn allemaal nogal uiteenlopende locaties en dat blijkt ook wel als we kijken naar de keukens waarin hibiscus veel wordt gebruikt.
In de Cariben – waar het trouwens sorrel wordt genoemd – gaat het in drankjes en theeën. In West-Afrikaanse landen als Nigeria gaat het in kipgerechten en zoete baksels. Ook maken ze er zobo van: een (koud geserveerd) populair drankje dat ook gebotteld wordt verkocht, gemaakt van hibiscusblad, gember, knoflook, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en limoen.
En in Mexico is het een geliefd ingrediënt voor agua fresca: Mexicaanse limonade. Als we het hier in Nederland al kennen, dan is dat vooral van de thee: als het rode, gedroogde bloemblad. Zo gaven we op Culy in 2013 al een recept voor hibiscus ijsthee.
Hippe drankjes
Ook Sara Shawkat – die in augustus haar boek NOOMI over de Iraakse keuken lanceert – kent een lekker recept met hibiscus. In haar boek geeft ze een recept voor Chai Karkadeh: een soort kruidenthee. Sara: “Hibiscus is een beetje de bloemige equivalent van de cranberry. De bloemen zijn niet lastig om te vinden, zeker niet bij Indiase, Mexicaanse en MENA-supermarkten. Je kunt deze chai ook warm drinken, maar ik vind het ijskoud ’t lekkerst, vooral bij een broodje falafel of sabich.”
Nu zie je hibiscus dus ineens op meer plekken opduiken en is het uitgeroepen tot de smaak van 2022. Misschien wel omdat dit bloemetje veel wordt gebruikt in de Mexicaanse keuken en Mexicaanse invloeden als paddenstoelen uit de grond schieten. Neem restaurant MasMais in Amsterdam bijvoorbeeld, waar ze een te gekke Hibiscus Margarita serveren.
Hibiscus kopen
We vonden het ook al terug in de chocolade, in frisdranken als de rose-hibiscus seltzer van Something & Nothing (verslavend lekker!), in ijs en in jam (die het ook heel goed doet in de yoghurt).
Zelf mee experimenteren? The New York Times publiceerde onlangs een interessant recept voor koekjes met hibiscus. De gedroogde bloemen zijn ook te vinden bij natuurvoedingswinkels, boerenmarktjes of online. Of gebruik zakjes met hibiscusthee.
Nog een laatste tip: mocht je de bloemen hebben gebruikt voor thee, gooi ze na het trekken dan niet weg. De blaadjes zouden namelijk ook erg lekker zijn door een salade, voor een friszure kick…