Wat is gebroken rijst en wat kun je er allemaal mee?
Gebroken rijst (ook wel bekend onder de naam breukrijst), is in feite een bijproduct van rijstproductie. Een deel van de rijstkorrels breekt tijdens het produceren automatisch af tot kleinere korrels. Hierdoor voldoen ze niet meer aan de norm om als volwaardige rijstkorrel verkocht te worden, al neemt dat niet weg dat je er nog steeds erg lekkere dingen mee kunt maken.
Vandaar dus dat gebroken rijstkorrels apart worden verpakt en goedkoper zijn dan gewone rijst. Bij de toko zijn ze verkrijgbaar in van die grote verpakkingen (handig voorraadkastingrediënt!), in sommige supermarkten soms ook in een iets kleinere hoeveelheid. Maar goed: waarvoor kun je gebroken rijst dan het beste inzetten?
Congee, pap, toetjes
Voor het antwoord op die vraag is het goed om te weten dat gebroken rijst sneller en meer vocht opneemt dan gewone rijstkorrels. Gekookte gebroken rijst heeft hierdoor een kleffere textuur, als pap. Voor sommige gerechten is dat wenselijk, voor andere juist niet.
Rijstepap (zoals deze, met gekarameliseerde appeltjes) is er sowieso een hele goede bestemming voor, net als rijsttaart (probeer die eens in de versie van Claire Saffitz, met mango en karamelsaus). Of congee natuurlijk: het Chinese antwoord op rijstepap en één van onze favoriete gerechten bij verkoudheid of ziekte. Normaal gezien moet je de rijst daarvoor net zolang koken tot de korrels afbreken, maar met kant- en klare breukrijst neem je daar dus een handige shortcut op.
Gebroken rijst: don’ts
Logischerwijze volgt daaruit dat er ook gerechten zijn waarin gebroken rijst het minder goed doet. Gebakken rijst is sowieso ‘t lekkerst met gewone rijst, hier wil je namelijk liefst mooie losse, fluffy korrels (en dat effect is moeilijk te bereiken met de kleinere, gebroken korrels). Dat geldt zowel voor deze Thaise gebakken rijst, deze Filipijnse knoflookrijst als je favoriete recept voor nasi goreng.
Tenzij je van kleffe nasi houdt natuurlijk, dan zijn we de eersten om je daarin vol enthousiasme aan te moedigen.