Furikake: een bijzonder strooisel met zeewier, sesam en gedroogde tonijn
Dol op Japans eten? Dan moet je furikake kennen. Met dit Japanse strooisel met stukjes zeewier, sesam en gedroogde bonitovlokken pimp je niet alleen je kommetje rijst: álles wordt er lekkerder van. Je vindt het ook weleens terug op je sushi.
Het zou kunnen dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar het intussen wél hebt gegeten. Furikake wordt namelijk ook veel gebruikt als strooisel over rijst, bijvoorbeeld bij sushi. Zie het een beetje als een kruidenmengsel voor sushi.
Maar wat is dit strooisel nou eigenlijk precies? En wat kun je er nog meer mee?
> Ook lekker: nori tempura is de Aziatische snack van je dromen
Lekker op je sushi of rijstbowl
Het strooisel komt in heel veel verschillende soorten en varianten voor, maar de bekendste is een combinatie van gedroogde groenten als wortel en wasabi, nori (gedroogd zeewier), sesamzaad, zout, suiker en ve-tsin. Ook gaan er gedroogde bonito vlokken (Katsuobushi) in: flinterdunne schaafsels van gerookte, gedroogde en gefermenteerde bonito-tonijn.
Andere varianten bevatten bijvoorbeeld gedroogde zalm, miso-poeder, shiso, zwarte sesam, gedroogde chili en zelfs groene thee. Dit zijn allemaal droge ingrediënten, waardoor je een potje met furikake gewoon op kamertemperatuur kunt bewaren.
Maar furikake wordt ook weleens vers gemaakt, bijvoorbeeld met ei, sojasaus, sardientjes, saké en/of worcestershiresaus. Verse furikake kun je in een luchtdicht bakje een week in je koelkast bewaren.
Superfood avant la lettre
Furikake is uitgevonden door Suekichi Yoshimaru: een Japanse apotheker, ergens tussen 1912 en 1926. Hij wilde iets doen aan de calciumtekorten onder de Japanse bevolking en bedacht een mengsel van gemalen vissengraten, sesamzaad, maanzaad en zeewier. Hij noemde zijn uitvinding A Friend For Rice en de receptuur werd later overgenomen door een grote fabrikant.
In 1948 begon de mix echt populair te worden, toen het overal door Japan verkrijgbaar werd. De populariteit zou deels te danken zijn aan het hoge gehalte aan proteïne en calcium dat in furikake zit.
Waar eet je het bij?
Als topping op een salade, bij rauwe (maar ook gebakken) vis, als oppepper voor gekookte (sushi)rijst, in onigiri, bovenop je noedelsoep en natuurlijk in je sushi bowl of poké bowl: het kan óveral op. Je maakt er zelfs goddelijke Parmezaan-koekjes mee!
Roer voor hele spannende popcorn wat misoboter (die maak je door een theelepel witte miso door zachte boter te roeren) door je gepofte maïs. Bestrooi met shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder, o.a. verkrijgbaar in de versie van Jonnie Boer) en wat furikake. Maar het is ook lekker om radijsjes en andere crudités in een dipsaus (of crème fraîche) en furikake te dippen.
Bestrooi een stukje gebakken vis ermee, of leuk je eggs benedict met gerookte zalm, avocado toast of gebakken eitje ermee op. En het doet het ook goed op deze Japanse minipizza’s.
Zelf furikake maken
Je kunt de potjes kopen bij Aziatische supermarkten en toko’s. Furikake is inmiddels zelfs in de supermarkt verkrijgbaar, bijvoorbeeld van het merk Lima. En onlangs zagen we bij Dun Yong – de beroemde toko op de Amsterdamse Zeedijk – zelfs een keur aan verschillende soorten furikake: met bonito (gedroogde tonijn), wasabi, groenten en met ei.
Kun je het niet vinden, dan is er gelukkig nog goed nieuws: je kunt het ook heel goed zelf maken. Voor de basis heb je geroosterde sesamzaadjes, bonito flakes, een nori vel (in kleine stukjes) en wat zeezout (eventueel gerookt zeezout) nodig. Maal de bonito flakes en de nori samen in een keukenmachine, koffiemaler of vijzel tot een poeder en roer de sesam en zout erdoorheen.
Recepten met furikake:
- Avocadohummus met gepocheerd ei van Janny van der Heijden
- Culy Homemade: Japanse bagels met cream cheese, zalm en wasabi-nootjes
- Culy Homemade: Japanse rijstbowl voor het ontbijt met roerei en nori