Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Wat is butterscotch precies en hoe maak je het zelf?

Je komt butterscotch weleens tegen in koekjes, ijs en snoepjes. Maar wat is het nou precies? En wat zijn de verschillen met karamel, toffee en fudge? Culy zoekt ‘t uit.

Suikergoed

Butterscotch wordt aangemerkt als suikergoed. Hoewel we het vaak als taaie of zelfs harde stukjes tegenkomen, bijvoorbeeld in koekjes, is het er ook in vloeibare vorm. Je kunt het ‘t beste vergelijken met karamel, die je ook in beide varianten ziet. Butterscotch lijkt ook enorm op karamel, maar er zijn verschillen.

Wie weleens karamel heeft gemaakt met een suikerthermometer, weet dat er verschillende stadia zijn voor het koken van suiker tot een karamel. Zo wordt er gesproken over een ‘soft crack’ (135 – 145 graden), die je aanhoudt voor karamel die vast, maar nog chewy moet zijn. Het stadium dat met ‘hard crack’ (149 – 154 graden) wordt aangeduid, levert harde snoepjes op.

Butterscotch wordt voor het maken van snoepjes gekookt tot een ‘soft crack’ en is daarmee zacht. Maak je echter een saus, dan verhit je de suiker niet hoger dan 118 graden.

butterscotch saus

Butterscotch vs. karamel

Het verschil met karamel zit ‘m erin dat karamel meestal wordt gemaakt met witte suiker, terwijl je voor butterscotch bruine suiker gebruikt. Ook gaat er een vleugje vanille-extract en áltijd wat boter in. Boter zit niet altijd in karamel. Bovendien verschillen de verhoudingen tussen de boter en de room in beide snoepsoorten. Wel knappen ze allebei op van een snuf zout.

Toffee is ook zo’n stukje suikergoed dat tot dezelfde familie behoort. Maar waar karamel en butterscotch zacht en een beetje taai zijn (je kunt er bijna net zulke draden van trekken als van mozzarella), is toffee krokant en bros van textuur.

Fudge is trouwens nóg zachter dan butterscotch, karamel en toffee en wordt meestal in blokjes gegeten.

butterscotch snoepjes

Doe het zelf

Butterscotch is de partner in crime van een traditionele bananensplit, is heerlijk over een sundae, maar je kunt het ook in taarten en brownies verwerken.

Met dit recept maak je zelf een butterscotch-saus. En je hebt er geen suikerthermometer bij nodig!

Als je die saus eenmaal hebt gemaakt, kun je er deze gemberkoekjes met marshmallows mee maken. Of gebruik het in je monkey bread. En wil je een fantastisch dessert maken, check dan vooral dit recept voor pots de crème. Of giet het gewoon over een bolletje goed vanille-ijs.

butterscotch ijs

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.