Andalousesaus: dé Vlaamse saus voor bij friet (en heel veel andere dingen)
Loop een Belgisch frietkot in en dikke kans dat je daar andalousesaus aantreft. En ook bij Frites Atelier van Sergio Herman – die zelf ook een tikje Vlaams is – kun je een patatje met andalousesaus eten. Wat gaat erin en hoe maak je het zelf? Culy finds out.
Andalusië als muze
Goed, andalousesaus komt dus uit België. Maar eigenlijk is de saus geïnspireerd op salsa brava: een populaire saus die je ook bij je patatas bravas eet. Die saus komt dan weer uit Andalusië, wat de Belgen waarschijnlijk heeft aangespoord tot de naam andalousesaus (ook wel sauce andalouse genoemd).
De saus ontstond in de jaren ’60 in België en werd algauw geproduceerd door de Belgische sausfabrikant La William. Hun versie stamt dan weer af van gazpacho, de befaamde koude soep uit Andalusië.
Tomaat
De Andalusische keuken was dan wel de muze, toch verschilt de andalousesaus zoals we die nu kennen, van salsa brava. Zo gaat er geen paprika in (wat wel de basis is van salsa brava), maar gebruiken de Belgen in plaats daarvan tomaat. Ook azijn, mosterd, olie, ei en peper behoren tot de ingrediëntenlijst.
Daarmee is de saus verrassend veelzijdig. Lekker op een frietje, bij vlees, op een hamburger of op een broodje falafel bijvoorbeeld. En zelfs bij de mosselen of bij kreeft!
Waar vind je andalousesaus?
In België vind je de saus te kust en te keur, in Nederland zal je het aantreffen bij de betere supermarkt. En dus bij Frites Atelier, waar je het zelf over je frietjes kunt verdelen.
Mocht je het zelf willen maken: Jeroen Meus serveert de saus ook graag in zijn hotdog-hotspot Würst in Leuven. Hij legt in dit recept haarfijn uit hoe je het thuis maakt.
https://www.instagram.com/p/BXlPb9DlBmB/?tagged=andalouse