Wat eten astronauten eigenlijk? En hoe koken ze in de ruimte?
Je kent ze vast ook: beelden van zwevende astronauten die proberen te gooien met voedsel maar wat -verrassing- niet lukt door het gebrek aan zwaartekracht. Rest ons de vraag: wat eten astronauten dan wel? En is dat überhaupt een beetje te eten?
We zijn voor je op onderzoek gegaan en kwamen achter een paar zeer interessante feiten.
Astronautenvoedsel
Allereerst: astronauten horen natuurlijk topfit de ruimte in te gaan. Niet gek dus dat ze een team van voedingsdeskundigen om zich heen hebben. Dit team zorgt voor een gebalanceerd eetschema met genoeg vitaminen en mineralen. Wat in de praktijk betekent: ontbijt, lunch en diner. Dit bestaat uit, geheel in lijn met de medemens op aarde, groente, fruit, vlees, vis, noten, water, thee, koffie en ga zo maar door.
Voordat je je zorgen maakt of er ook iets te snacken valt: jazeker. Chocola, limonade, snoep, koek: het ruimteleven lijkt culinair gezien zo slecht nog niet. En het is door de jaren heen ook nog aanzienlijk verbeterd.
Al is het aanbod niet zo groot als op ‘t land; er valt wel wat te kiezen. Wat astronauten eten, mogen ze grotendeels zelf selecteren.
Koken in de ruimte
Door de gewichtloosheid werkt een gemiddeld modelletje koelkast niet in de ruimte. Wél is er een speciale oven om je gerecht in op te warmen. De voorraad wordt dus op kamertemperatuur bewaard: dat betekent veel geconserveerde producten. Producten worden om die reden gevriesdroogd of thermogestabiliseerd. In het kort: het stopt de vermenigvuldiging van bacteriën.
Er zijn items die in ‘natuurlijke’ vorm op voorraad liggen, maar ook waar astronauten water aan moeten toevoegen. Overigens worden peper en zout in vloeibare vorm meegenomen. Het ‘strooien’ van peper en zout zou ervoor kunnen zorgen dat belangrijke luchttoevoeren verstopt kunnen raken. Of wat dacht je van peper in je ogen? Zo is brood ook not done in verband met rondvliegende kruimels.
Verpakking
Voedsel en drank komt in wegwerpverpakking. En dan niet zomaar het plastic wat we hier in de supermarkt vinden. Verpakkingen van ruimtevoedsel zijn vaak zo ontworpen, dat het flexibel en handig is in gebruik. Zo voorkomt het dat de vulling eruit vliegt én neemt het zo min mogelijk plaats in beslag na gebruik.
Geconserveerde voedingsmiddelen eten wij natuurlijk ook. Zo kun je ontzettend lekker koken met vis uit blik. Of vul je voorraadkast eens door te fermenteren.
En ben je benieuwd hoe ruimtevoedsel nou echt smáákt? In onderstaande video zie je de reacties van de meest eerlijke – en kritische – foodies op het eten van astronauten: kinderen.