Wat doet laurierblad precies voor je gerecht?
Wie weleens recepten voor stoofpotten, sauzen en soepen maakt, heeft het waarschijnlijk wel standaard in de keukenlade liggen: laurierblad. We gebruiken deze blaadjes dikwijls gedroogd maar soms ook vers en vissen ze voor het eten weer uit die stoofpot, saus of soep. Want laurierbladeren eten, dat doe je niet. Maar wat doet laurierblad precies voor je gerecht?
Laurierblad: van soep tot drop
Laurier is een specerij, afkomstig van de laurierplant. Die tiert welig in landen als Turkije en Griekenland. We gebruiken de stugge blaadjes van die plant in marinades, ingelegde groenten (zuurkool, augurken), (pasta)sauzen en soepen, zoals groentesoep. Het is ook één van de ingrediënten in het bekende bouquet garni.
Vroeger kauwden we in Nederland ook heel wat laurierdrop weg, waarin de smaak van laurier goed naar voren komt. In oudhollandse snoepwinkels wil je deze drop nog weleens tegenkomen.
Aromatisch
Goed, laurier is dus het blad van een plantje. In die zin is het vergelijkbaar met kruiden als limoenblaadjes (Kaffir limoenblaadjes), die veel worden gebruikt in de Aziatische keuken en kerrieblaadjes, die juist weer populair zijn in de Indiase keuken.
Je zou laurierblad de Westerse variant van deze smaakmaker kunnen noemen. Maar ook dit blaadje geeft weer een hele andere smaak af aan gerechten. Het is sterk aromatisch, kruidig en een beetje bitter. Culinair journalist J. Kenji Lopéz-Alt schrijft dat als je wat laurierblaadjes in kokend water gooit, je eerst vooral menthol ruikt. Laat je de blaadjes langer trekken, dan komt er een complexe, thee-achtige smaak naar voren.
In tegenstelling tot kerrieblaadjes, kun je laurier zowel in gedroogde als verse variant heel goed gebruiken. De gedroogde blaadjes blijven ook heel lang goed en aromatisch.
Mooi bitter
Wat laurier doet voor je gerecht, is dus smaak toevoegen. De wat bittere, houtachtige smaak van laurier snijdt mooi door zuren, vandaar dat zo’n blaadje het heel goed doet in een pot augurken of ander tafelzuur. Ook geeft het extra diepte aan bijvoorbeeld bolognese, stoofvlees, soep en gebraden kip.
Andere gerechten waar je laurierblad heel goed in kunt gebruiken: een mooie beurre blanc, voor bij vis. Of bij pompoen, zoals in dit recept voor hasselback pompoen. Ook in een goed recept voor jus mag laurier niet ontbreken. Alleen niet vergeten om voor het eten even dat blaadje eruit te vissen…
Recepten met laurierblad:
- Ui met room, laurier en Stilton van Yvette van Boven
- Geroosterde bietjes in laurier-broodkorst
- Culy Homemade: Vlaams stoofvlees met friet en haricots verts