Redactie
Redactie Inspiratie 4 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Waarom we zo dol zijn op ras el hanout

Ras el hanout is een kruidenmengsel dat we vooral kennen uit de Arabische keukens. Maar, wat is het precies, waar wordt het van gemaakt en wat kun je er allemaal mee? 

De mix is afkomstig uit het Noorden van Afrika, Marokko en Tunesië, en wordt zoals bij zoveel vergelijkbare producten overal anders gemaakt. Hoewel het dus uit Noord-Afrika komt, wordt het ook veel in het Midden-Oosten en de bijbehorende keukens gebruikt.

Ras el hanout, ook wel ras al-hanout of râs al hânout, betekent ‘het beste van de winkel’ en staat voor het beste wat de handelaar op dat moment te bieden heeft. Hierdoor kan de samenstelling van dag tot dag veranderen en vind je dus ook overal ter wereld andere mixen.

Veel voorkomende kruiden en specerijen zijn onder andere kardemom, kaneel, kurkoma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment. De smaak is eigenlijk altijd vrij sterk en overheerst snel, dus pas op met de dosering.

Ras el hanout

Kopen

Logischerwijs vind je de kruidenmix bij Arabische supermarkten. Kijk dus bij jou in de buurt en check of ze het verkopen. Leuk is om ook te vragen of ze een vaste mix aanbieden, of hem zelf – zoals het oorspronkelijk gaat – samenstellen op basis van het huidige aanbod.

Tegenwoordig kun je ras el hanout, net als tig andere kruidenmixen, ook kopen bij de meeste supermarkten. Zo verkoopt Albert Heijn meerdere soorten, maar vind je het ook bij de groothandel en heeft zelfs Jonnie Boer een lijn met daarin de mix. Ook vind je het online bij Vanilla Venture.

Lekkere toepassingen

Dat het populair is, moge duidelijk zijn. Ook wij zijn er verslingerd aan omdat je er zoveel verschillende kanten mee op kan en nog leuker: met slechts een snufje je hele gerecht kan omtoveren tot de smaken van 1001 nacht.

Zelf gebruiken we het graag in combinatie met kip, bijvoorbeeld in deze wraps uit het boek Persiana. En in deze tajine van Nadia en Merijn mag het ook zeker niet ontbreken.

Of wat dacht je van ras el hanout als basis voor een pittige dressing? Ook lekker: verdeel een snuf over een schaaltje met olijfolie en dip hier je brood in.

Maar, ook door een sausje op basis van bijvoorbeeld yoghurt of mayonaise smaakt het heerlijk bij een mooi stukje vlees. Of maak deze Marokkaanse kefta (lamsgehaktballetjes) met ei, jum!

Marokkaanse kruiden en specerijen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.