Redactie
Redactie Inspiratie 6 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Waarom kakelverse eieren écht zo belangrijk zijn

Iedereen kan met zijn gezonde verstand bedenken dat eieren vers moeten zijn, maar waarom eigenlijk? En wist je dat je eieren eigenlijk veel minder lang kunt bewaren dan wat op het doosje staat? Culy legt het vandaag allemaal uit. 

Hoe vers zijn eieren eigenlijk?
Vanaf 1995 wordt voor eieren een houdbaarheidsdatum van vier weken aangehouden. Dit wordt geteld vanaf de dag dat ze verpakt zijn en dus niet per sé onder de kip vandaan zijn gekomen. Vaak duurt het een paar dagen voordat ze in de verpakking worden gelegd, waarna het nog wel eens een week kan duren eer ze in het supermarktschap liggen.

Al met al zijn eieren dus gauw ruim een week ouder dan wat eigenlijk écht ‘kakelvers’ is, namelijk wanneer ze net onder het kippetje vandaan gekomen.

Eieren stock

Wat zijn de gevolgen?
In principe is het niet heel erg als je ei niet supervers is. Het grootste probleem is dat eieren snel uitdrogen en de zuurgraad daalt. Hierdoor houdt het minder lucht en koolzuur vast, met als resultaat dat bijvoorbeeld het eiwit minder makkelijk tot een stijf schuim kan worden geklopt.

Het dalen van de zuurgraad heeft nog meer gevolgen. Zo wordt het eiwit (dat uit een dikker en dunner gedeelte bestaat) veel vloeibaarder, waardoor pocheren lastiger wordt. Ook loopt een gebarsten ei tijdens het koken sneller uit.

Bewaar eieren liever niet in de koelkast. Hier drogen ze sneller uit en nemen ze gemakkelijk smaakjes over. De ideale plek is het doosje in de kelder.

Ei stock

Zo test je de versheid
Zoals we al eerder stelden droogt een ei naarmate het ouder wordt uit, dit gebeurt doordat het zuurstof inademt. Hierdoor neemt het luchtjes uit de omgeving makkelijk op en wordt de luchtkamer groter. Je raadt (of wist) het misschien al: hieraan kun je dus ook zien of een ei vers is.

Leg maar eens een vers en een wat ouder ei in een glas water. Je zult zien dat het verse ei naar de bodem zinkt en het oudere blijft drijven. Ook is de dooier van de verse variant veel boller dan wanneer hij al een weekje heeft gelegen. Dit komt weer door de eerder genoemde daling van de zuurgraad.

Een paar weetjes:

– Prik een ei voor het koken in aan de stompe kant, zodat het minder snel barst en de kans op een blauw ei kleiner wordt

– Hoe verser het ei, hoe zwaarder

– Een vers ei pelt, of je het nu hebt laten schrikken of niet, veel moeilijker dan een oude

– Er is geen verschil tussen bruine en witte eieren

– De kleur van de dooier hoeft niets te zeggen over de kwaliteit of smaak, maar heeft alles te maken met het dieet van de kip

toast ei stock

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.