Waar wordt gelatine van gemaakt? (+ handige tips om het te gebruiken!)
We hebben allemaal wel een zakje gelatineblaadjes in de voorraadkast liggen, maar waar wordt het van gemaakt? En waar moet je op letten als je het gebruikt? Culy dook de boeken in en legt het je haarfijn uit.ย
Waar wordt gelatine van gemaakt?
Zoals je misschien kunt voorstellen groeien gelatineblaadjes niet aan de bomen. Kort gezegd is gelatine de naam voor eiwitten (collageen) uit de botten en het kraakbeen vanย voornamelijk zoogdieren. Het is dus een dierlijk product en eerder vijand dan vriend van vegetariรซrs en veganisten.
Naast de bekende blaadjes, bestaat gelatine ook in de vorm van poeder. Dit is praktisch hetzelfde, alleen minder goed verkrijgbaar en het geeft een soort waas aan je gerecht. Wel kun je het een stuk makkelijker doseren. Heb je het in huis? Gebruik dan 10 gram poeder in plaats van 7 gram gelatineblaadjes.
Zo werkt het
Gelatine wordt meestal gebruikt om producten bij elkaar te houden, op te laten stijven of om te beschermen tegen uitdroging. Ook is het ideaal om een mooie glanslaag aan bijvoorbeeld gebakjes te geven.
Om de blaadjes hun werk te laten doen zul je ze eerstย moeten weken in koud water, waarna het warmte nodig heeft om op te lossen. Vervolgens moet het gerecht weer afkoelen om daadwerkelijk op te stijven. Je kunt dusย geen warme gerechten met gelatine laten opstijven.
Weetje: gelatine begint pas met oplossen bij een temperatuur van 25 graden of hoger.
Gelatine versus agar-agar
Waar veel thuiskoks alleen bekend zijn met gelatine, is agar-agar (gemaakt van zeewier) ook een bruikbaar geleermiddel.
Niet alleen is het volledig plantaardig (halloย vegaโs en vegans!), ook heeft het van zichzelf nauwelijks smaak en het is ideaal wanneer je je begeeft in warmere regionen omdat het smeltpunt pas bij 45 graden ligt.
Tot slot is agar-agar vele malen sterker en heb je er dus veel minder van nodig. Klik hier voor meer informatie.
Tips bij het gebruik
โย Gebruik nooit te veel:ย Hoewel wordt beweerd dat gelatine smaakloos is, proef je al snelย eenย onaangename smaak wanneer je teveel hebt gebruikt. Daarbij kan je gerecht tรฉ hard worden. Wees dus voorzichtig met de dosering.
โ Hoeveel heb je nodig? Hoewel het natuurlijk per gerecht en product verschilt, is een mooie regel om aan te houden dat 5-7 gram gelatineblaadjes (afhankelijk van hoe sterk je de gelatine wil laten werken) per 250 milliliter vocht volstaat.
โ In combinatie met fruit:ย Niet alle ingrediรซnten reageren op dezelfde manier op gelatine als anderen, zo kunnen vruchten als ananas, papaja en kiwi de werking verstoren. Dit is overigens wel weer anders bij blikfruit.
โ Voeg het zo laat mogelijk toe.ย Tot slot: voeg de gelatine het liefst pas op het einde toe. Als je het namelijk te lang verwarmt, kan het zijn dat de werking vermindert.