Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 25 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je wilde weten over de tompouce (of tompoes!)

De tompouce – of tompoes – met zijn herkenbare roze laagje, heeft stiekem al een lange geschiedenis. Iets met een circusartiest (ja echt!) én een Frans broertje, millefeuille genaamd.

Kleinduimpje op z’n Frans

De eerste die de tompouce maakte, zou een bakker uit Amsterdam zijn geweest. En nu wordt het een gek verhaal: zijn inspiratie voor het gebakje was een dwerg van een Amerikaans circus, dat tussen 1844 en 1845 in Nederland was.

De circusartiest leende zijn naam van een bekend klein jongetje uit het sprookje van de Gebroeders Grimm: Kleinduimpje, en vertaalde dat naar General Thom Thumb. In het Frans wordt die naam vertaald als Tom Pouce: de naam die hij voerde tijdens zijn tournee door Europa.

Waarschijnlijk was het een staaltje marketing van de banketbakker om mee te liften op de bekendheid van het circus en gaf hij zijn gebakje daarom deze naam.

De tompouce ontleed

Maar hoe zit zo’n tompouce of tompoes ook alweer in elkaar? Het is een langwerpig bouwwerk van bladerdeeg, dat in de bakkerswereld ook wel als ‘baksteenvorm’ wordt aangeduid.

Je begint met een laagje bladerdeeg, daarover gaat banketbakkersroom met vanille. Dan weer een laagje bladerdeeg, afgemaakt met het kenmerkende roze laagje glazuur.

Soms zie je de tompoes ook in een andere uitvoering: met een oranje glazuurlaag bijvoorbeeld (tijdens Koningsdag of wanneer het Nederlands elftal meedoet aan het E.K. of W.K.). Maar ook wel in andere smaken, zoals mokka of citroen. Én… soms zelfs hartig, zoals de mini tompouces die we aten bij restaurant Floreyn, met hartige banketbakkersroom en een gel van tomaat.

tompoezen Floreyn / tompouce
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Millefeuille

Je denkt misschien dat de tompouce een typisch Nederlands gebakje is – mede dankzij de bekende Nederlandse warenhuisketen waar deze gebakjes over de toonbank vliegen. Toch waren de Fransen ons voor.

Al sinds 1651 hebben zij daar iets dat wel héél veel wegheeft van onze roze baksteen: de millefeuille. Letterlijk vertaald: duizend laagjes, een referentie naar het bladerdeeg, dat in verschillende laagjes uitwaaiert.

In België kennen ze de millefeuille ook, die zij op hun beurt dan weer boekske of glacéke noemen. In Italië spreken ze van een mille foglie en in Amerika krijg je er één als je een napoleon of nap bestelt.

tompouce millefeuille

Met de Franse slag

De Fransen kleuren zeker niet binnen de lijntjes wat de uitvoering van de tompouce – pardon – millefeuille betreft. Van regenboogtompoucen tot aan bouwwerken met vers fruit en superstrakke creaties met een duizelingwekkend aantal laagjes.

Wil je ze een keer zelf maken? Ga bijvoorbeeld voor supersnelle tompoezen met slagroom en frambozen. En op de website van Heel Holland Bakt vind je het recept voor de echte originele tompoucen. Mét roze laagje…

Laat je ‘t liever over aan de professionals? In Nederland eet je de lekkerste bij Patisserie Holtkamp. En omdat er nog heel veel vraagtekens bestaan over hóé je een tompouce nou op een beetje charmante manier moet eten, het bekende warenhuis verklaart:

Meer lekkere gebakjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.