Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je moet weten over de bagel: een New Yorkse klassieker

De bagel lijkt zo Amerikaans als… wel, Donald Trump. Daarentegen is dit wél een lekker ding. New Yorkers eten ‘m het liefst met cream cheese en gerookte zalm, maar er zijn nog tal van varianten. Waar komt dit lekkere broodje eigenlijk vandaan?

Het waren Oost-Europese Joden die de bagel naar de big apple haalden. Polen, om precies te zijn. Naar het schijnt zou het rondje broodje met het kenmerkende gat in het midden al rond 1600 worden gegeten door de Polen. Toen zij naar New York emigreerden, namen ze de bagel met zich mee.

bagel geschiedenis

Amerikaanse eetcultuur

In het zuidoosten van Manhattan ontstond een Joodse wijk waar de broodjes volop te koop waren. Ook op zondag, toen de rest van de winkels op het eiland gesloten waren. Joodse bakkers trokken daarop met hun koopwaar door de stad en verkochten de bagels vanuit broodkarren. Vanaf hier nam de populariteit van de bagel enorm toe.

Toen in 1958 ook de eerste bagelmachine werd uitgevonden, waarmee de broodjes volledig geautomatiseerd kunnen worden gemaakt, kreeg de bagel al helemaal een boost. Wat heet: het werd een klassieker in de Amerikaanse eetcultuur, een broodje dat bijna in elke diner wel te krijgen is. Ook in Nederland kun je ‘m bij veel bakkerijen en zelfs in supermarkten kopen.

bagel gerookte zalm

Smoked salmon bagel

Wat doen we erop? In NYC is de smoked salmon bagel de populairste. Bestel je ‘m, dan krijg je een broodje met een flinke lik roomkaas, belegd met ingelegde en gerookte zalm (lox), plakjes tomaat, kappertjes en rauwe uiringen.

Maar chicken salad (kipsalade) is minstens zo geliefd. Of wat dacht je van een breakfast bagel met roerei, bacon en kaas? Ook populair: avocado, pesto en wat verse basilicum.

Zoete varianten zijn er trouwens ook: een cinnamon-raisin bagel eet je bijvoorbeeld met peanutbutter & jelly: die klassieke Amerikaanse combinatie. En een blueberry bagel met wat roomkaas is net een gebakje.

bagel avocado

Hoe worden ze gemaakt?

Kenmerkend voor bagels is natuurlijk hun vorm: rond, met een gat in het midden. Sommige mensen verwarren ze daarom nog weleens met donuts, maar hee: da’s even andere koek. Want een bagel wordt – in tegenstelling tot een donut – niet gefrituurd.

Bagels worden gemaakt van deeg op basis van bloem, tarwegluten, gist, zout, een beetje olie en suiker. Van het deeg worden balletjes gevormd, die je kunt uitrollen tot een worst. De uiteinden druk je plat en wikkel je om elkaar heen.

Nadat ze een uurtje zijn gerezen worden de bagels eerst kort gepocheerd in een mengsel van aardappelzetmeel, water, moutsiroop (of vloeibare suiker) en zout. Dit zorgt voor die kenmerkende smaak, kleur en textuur. Pas daarna worden de bagels afgebakken in de oven.

Zelf bagels maken is zéker te doen. Dit recept voor homemade bagels van Pauline is handig.

bagels

Zaadjes

Nog iets waaraan je the real deal herkent: de zaadjes bovenop. Meestal sesamzaad of maanzaad, soms ook zonnebloempitten. Ook heel lekker: strooi wat fijngesneden ui over het broodje, voordat je ‘m afbakt.

De everything bagel gaat nog een stapje verder dan dat: dit broodje wordt bestrooid met verschillende smaakmakers. Meestal bestaat dat uit een mix van sesamzaad, maanzaad, uienpoeder, karwijzaad, gedroogd knoflookpoeder, grof zout en peper.

De smaak van de everything bagel – die je trouwens ook bij AH to Go kunt kopen – is zó kenmerkend, dat chefs de ingrediënten als kruidenmix gebruiken. De chef in onderstaande video maakt er zelfs een sjiek gerecht mee: consommé. Daarin gaat óók het broodje…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.