12 x verrassende vullingen voor bitterballen
Bitterballen! Daar worden we nogal gelukkig van. Zelf maken is zó leuk voor een regenachtige zondag. En je maakt er meteen de kliekjes in je koelkast mee op.
Gebruik bijvoorbeeld het basisrecept van de enige echte onvervalste Van Dobben kroketten als uitgangspunt en rol hier balletjes van. Laat de kruiden in de ragout achterwege en maak je bitterballen extra spannend met onderstaande ideeën voor vullingen. Let’s roll!
1. Bacon
Voeg een blaadje laurier en uitgebakken stukjes bacon toe aan de ragout of béchamel voor je bitterballen. Altijd lekker (het laurierblaadje haal je er natuurlijk uit zodra je ballen gaat rollen…).
2. Met risotto
Nederland meets Italië: maak deze truffelrisotto-balletjes (arancini) met een overgebleven restje risotto.
3. Met groente
Liever met groente? De Spijsgirls hebben superleuke recepten voor bitterballen op basis van wortel, biet en knolselderij.
4. Met bloedworst
Top: de bloedworst-bitterballen van Masterchef-finalist Rosah. Zij deelde haar recept op Culy.
5. Bieterbal
Chef Jonathan Karpathios bedacht de Bieterbal: een vegetarische bitterbal met een vulling van biet. De ingrediënten: rode biet, ui, knoflook, sinaasappel en wat kaas. Je kunt Bieterballen al op veel plekken eten. Zelf maken? Gebruik het recept van de Spijsgirls (hierboven) en leef je uit met smaakmakers.
6. Pulled pork-bitterbal
Zin in pulled pork of nog een kliekje in de koelkast? Pulled pork bitterballen zijn top. Wedden dat al je vrienden ineens voor de deur staan als je deze maakt?
7. Met chorizo en aardappel
Dit recept is eigenlijk voor kroketjes met chorizo en aardappel, maar vorm er balletjes van en je hebt bitterballen. Ontzettend lekker met een partje citroen, verse koriander en aioli erbij.
8. Met het restje kerstkalkoen
Heb je een restje (kerst)kalkoen over? Maak er deze lekkere balletjes met kalkoenvulling mee. Goddelijk met een kliekje cranberrysaus in het midden. Je dipt ze in een portie good old jus.
9. Met shiitake en prei
Met deze bitterballen met shiitake en prei vier je de winter. Vervang de shiitake eventueel door gedroogd eekhoorntjesbrood dat je even laat weken voor gebruik.
10. Op z’n Indisch
Met een restje stoofvlees kun je prima bitterballen maken, dus waarom dan ook niet met rendang? Voeg de rendang (of stoofvlees) gewoon toe aan je basis béchamel.
11. Korroke met pompoen
Korroke zijn gefrituurde Japanse koekjes; een beetje in de vorm van een platte bitterbal. Dit recept leert je korokke met pompoen te maken. Vorm er balletjes van als je een ode wil brengen aan de echte bitterbal.
12. Indiaas
Deze Indiase kroketjes zijn echte smaakbommetjes: kruidnagel, kardemom en kaneel geven smaak aan de kabeljauw en aardappel die in deze kroketjes gaan. Vorm ook hier weer (bitter)balletjes van.