Culy sprak met vrouwen die bier brouwen
Dat bier louter een mannendrankje is, durft niemand nog langer te beweren. En gelukkig maar. Tijd om de volgende mythe te ontkrachten: bierbrouwen als ultiem mannenberoep. Wij spraken 3 vrouwen die bier brouwen!
1. Gebrouwen door Vrouwen (Amsterdam)
Zussen Tessel en Do kwamen vier jaar geleden in aanraking met het idee om zelf bier te brouwen. Do: “Een Amerikaanse collega van mij brouwde thuis op zijn woonboot en nam op vrijdagmiddag zijn zelf gebrouwen bier mee. Het was zó lekker, zo veel beter dan het supermarktbier dat we altijd dronken. Ik dacht: yes, dit wil ik ook!”
Inmiddels kun je bij zelfs bij de HEMA een bierbrouw-kit kopen, maar dat was vier jaar geleden nog niet zo. Do: “Ik ben naar de Brouwmarkt in Almere gegaan en heb een winkelwagen vol geladen met gistingsflessen en dat soort dingen. Die middag ben ik thuis gaan brouwen, samen met mijn vader, want ik had zelf geen idee wat ik aan het doen was.”
Toegankelijke biertjes
Dat ze vrouwen zijn in een door mannen gedomineerde bierwereld, zien ze alleen maar als voordeel: “Doordat we vrouwen zijn, trekken we de aandacht. En het is leuk om te merken dat vrouwen die bang zijn voor speciaalbier en denken dat ze dat niet lusten, onze bieren als toegankelijk zien.
Onze bieren zijn niet heel bitter, heftig of zwaar. Het voelt laagdrempelig om eens een keer een Gin Weizen te proberen of een Bloesem Blond, met vlierbloesem.”
Bron: Gebrouwen door Vrouwen
Nieuwe smaken
Elke twee weken gaan ze thuis aan de slag om nieuwe recepten te bedenken. Als het goed genoeg is, huren ze ketels bij de Lindeboom in Limburg om hun bier te brouwen. Do: “Dat noemen ze ook wel ‘gypsy brewing’, omdat maar weinig brouwerijen hun eigen ketels hebben.”
Op 30 september komt het vierde biertje uit: Witte Beer. Een donker witbier met steranijs, kaneel en kardemom. Ook hebben ze een witbier met basilicum gebrouwen dat exclusief geschonken gaat worden bij pizzeria Mama Dough in Amsterdam.
De zussen dromen nog van een zomers licht gemberbier. Do: “Daar zijn we al heel lang mee bezig. Het lijkt me zo lekker, die smaak van gember die zo fijn achterin je keel blijft hangen.”
Een andere wens is een eigen proeflokaal. Tot het zo ver is, kun je de bieren van Gebrouwen door Vrouwen vinden bij deze verkooppunten.
Bron: Gebrouwen door Vrouwen
2. Tasty Lady – Brouwerij de Eem (Amersfoort)
De pioniers in Nederland zijn de dames achter Tasty Lady, van Brouwerij De Eem. Brouwmeester Ruud staat hier aan het roer en bracht vijf vrouwen uit de bierwereld samen: Dagmar, Jolanda, Leni, Hanneke en Alice. Samen willen ze laten zien dat bier óók een vrouwenwereld is.
Bron: Tasty Lady
Alice, hun woordvoerder, werkte tien jaar bij de Bierkoning in Amsterdam en ontpopte zich tot de bierkoningin van Nederland: “Toch kreeg ik daar zó veel reacties als ‘drink jij bier?’ en ‘weet jij daar wel wat van, dan?’.
Bovendien waren er heel veel mannen die zeiden: ‘o nee, mijn vrouw drinkt geen bier of lust geen bier.’ Ik was het zó zat, dacht: jeetje, bier is zo divers, er is voor elk wat wils. Wij willen van het dogma af dat vrouwen geen bier lusten en dat het een mannenwereld is. Het grappige is dat het juist vrouwen waren die in de Middeleeuwen zijn begonnen met bier brouwen, in abdijen en kloosters!”.
Biscuitbier
Laat er geen misverstand over bestaan: Tasty Lady is voor mannen en vrouwen. Er zijn twee bieren: de gewone milde I.P.A van 6,2 procent. Alice: “Die is fris, fruitig en heeft een mooie bittere afdronk. Het is een toegankelijk bier, maar wel met een bite. Ik noem het ook wel bier met ballen!”.
Bron: Tasty Lady
En dan is er nog de Dark Side Porter van 7 procent. “Een donker bier met tonen van chocolade, chocoladerozijntjes en licht geroosterde koffiebonen en cacao. Op dit bier ben ik onwijs trots.”
Dit bier werd door bier-app Untappd – waar bierfans delen welke biertjes ze drinken en die ook beoordelen – verkozen tot beste porter van Nederland.
Én er worden regelmatig limited edition bieren gelanceerd, die in kleine hoeveelheden worden gebrouwen. De opvallendste is de Tasty Lady Biscuit, gebrouwen met biscuitmout, waardoor dit biertje de smaak van koekjes kreeg.
Een eigen brouwerij
De Tasty Ladies kijken uit naar januari/februari, als brouwerij De Eem een eigen brouwerij opent in Elburg waar ze zélf kunnen brouwen.
De plek gaat ‘Eembier’ heten en er komt een restaurant bij met een terras. Er worden tastings georganiseerd en Alice gaat niet alleen rondleidingen geven, maar ook zelf bierbrouwen. Alice: “Ik word straks de derde brouwer van De Eem. Een droom die uitkomt!”
Kijk voor meer info en plekken waar je Tasty Lady kunt drinken op Tastylady.nl.
3. The Sisters Brewery (Breukelen)
Annamijn en Josefien zijn zusjes en brouwen samen met hun vader Wilfran onder de naam ‘The Sisters Brewery’.
Eerder bakten ze met z’n drieën al brood omdat ze in hun woonplaats Breukelen geen lekker brood konden vinden; het plan om samen bier te brouwen ontstond op een terras in Amsterdam.
Bron: The Sisters Brewery
Waarom bier? Annamijn: “We zeggen altijd dat in bier toch dezelfde ingrediënten gaan als in brood, haha! Maar eigenlijk zijn we er gewoon mee begonnen omdat het ons leuk leek en vonden we het te leuk om te stoppen.”
Twee jonge meiden in de bierbusiness; hoe gaat dat dan? Annamijn: “Josefien en ik waren nog heel jong toen we begonnen en mochten nog geen alcohol drinken, maar we konden wel af en toe een slokje proeven. We zijn ook opgevoed met het idee dat je alles moet proeven.”
Thuis brouwen
De recepten voor bier proberen ze thuis uit. Mensen in hun omgeving mogen af en toe komen testen. Volgens vader Wilfran wordt er vaak een zaterdag of zondag uitgetrokken om vanaf ‘s ochtends vroeg tot aan het einde van de middag aan receptuur te werken.
Natuurlijk duurt het wel even voordat het bier uiteindelijk helemaal klaar is. Maar als een recept goed lukt, gaan ze ermee naar hun huisbrouwerij, die het bier op grotere schaal voor ze kan brouwen.
Inmiddels staan er acht bieren op naam van The Sisters Brewery. What’s next? Annamijn: “We zijn bezig met bokbier voor het komende seizoen. En ons laatste biertje wordt op dit moment gebrouwen: het is een vanilla milk stout (een zoet, donker bier met lactose).
Veelal wordt daar bourbon of whiskey aan toegevoegd, maar wij hebben er een extra Nederlands tintje aan gegeven door voor eik gelagerde zeer oude genever (volgens speciaal recept geproduceerde, oude jenevers worden nog ‘genever’ genoemd) te kiezen.”
Rookbier
Dat is sowieso de stijl van The Sisters Brewery: iets bestaands nét even speciaal maken door er een eigen draai aan te geven. Zo werd het rauchbier dat ze afgelopen zomer lanceerden – bier met gerookte mout – een dike hit, omdat het zo lekker smaakte bij de barbecue.
Annamijn studeert nog en Josefien zit nog op school, maar de zusjes worden gemist als ze eens niet aanwezig zijn bij een bierfestival. Wilfran: “Er wordt dan altijd gevraagd: waar zijn de twee zusjes?”
Kijk voor meer informatie over The Sisters Brewery en verkooppunten op hun website.