5 tips om voedselverspilling in de keuken te voorkomen
Er zijn weinig dingen aan eten die wij niet zo leuk vinden, maar food waste is er ongetwijfeld één van. Want voedselverspilling is zo zonde, en zó niet nodig! Het is vandaag internationale dag tegen voedselverspilling, en die gelegenheid grijpen we graag aan om tips tegen food waste te verzamelen.
Good to know: ieder jaar gooien we in Nederland zo’n €570 per huishouden aan eten weg, blijkt uit onderzoek van maaltijdbox-leverancier HelloFresh. Kan je nagaan!
Voedselverspilling voorkomen: zo dus
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de CO2-uitstoot waar voedselverspilling aan bijdraagt. Reden genoeg om ons gedrag even onder de loep te nemen.
1. Benut álle delen
Wist je dat je kimchi kunt maken met de bladeren van bloemkool? En dat wortelloof zich uitstekend leent voor het maken van pesto? Of dat je chips kunt maken van de schil van aardappelen, aardpeer of pastinaak? En dat je de beentjes van je vlees nóóit moet weggooien, omdat je er heerlijke bouillon van kunt trekken?
Nog al te vaak gooien we heel voorzichtig bepaalde delen van groenten, fruit en vlees of vis weg, niet wetende dat ze eigenlijk nog goed benut kunnen worden.
Meer weten: deze uiteinden van groenten kun je eten en 6 x afsnijdsels van groenten waarvan je niet wist dat je ermee kunt koken.
2. Kook voor minder personen of vries het in
Wat over is van je diner, eet je de volgende dag lekker als lunch. Of niet? Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen de kliekjes van de dag ervoor vergeten, waardoor ze uiteindelijk alsnog weggegooid worden. Wat een zonde! Probeer dus voortaan beter in te schatten voor hoeveel personen je kookt, of vries in wat je kunt invriezen.
Tip: 9 x handige tips voor het invriezen van eten
3. Zeg ja tegen buitenbeentjes
Ėén derde van al het groente en fruit haalt de supermarkt niet omwille van hun kleur, grootte of vorm. Dat terwijl gekneusd fruit nog prima gegeten kan worden. Geef de buitenbeentjes – die bij o.a. Albert Heijn liggen – dus vaker een kans!
Een andere optie is om een lokale boer te zoeken waarvan je de groenten rechtstreeks bij de boerderij kunt ophalen. Eenmaal de groenten (of het fruit) bereid zijn, merk je meestal niks meer van de vreemde vorm.
4. Investeer in slimme gadgets
Er bestaan inmiddels heel wat gadgets die helpen om food waste tegen te gaan. Van een ijsblokjeshouder tot een vacuümapparaat of een slowcooker: dit is onze ultieme guide voor gadgets om food waste tegen te gaan.
5. Gooi niks onnodig weg dat ‘over de datum is’
De ‘Te gebruiken tot’-datum is belangrijk om te onthouden, dit geeft immers de voedselveiligheid aan. De ‘Ten minste houdbaar tot’-datum daarentegen geldt meer als richtlijn. Probeer daar dus vooral niet te krampachtig aan vast te houden, maar kijk, ruik en proef om te oordelen of het voedsel nog bruikbaar is.
Meer over voedselverspilling?
- Deze mensen maken de lekkerste dingen van food waste
- Bananenketchup: een tropisch brouwsel (én de oplossing voor foodwaste)
- Waarom je oud broodkruim het beste kunt invriezen