Alles over vlierbloesem: de zomerse smaakmaker in je biertje en limonade
De Zweden zien het als voorbode van de zomer, René Redzepi van Noma beschouwt het nog nét niet als heilig en de mogelijkheden rijken van bier tot beurre blanc en limonade. We hebben het over vlierbloesem, waarvan je de smaak misschien nog het allerbeste kent van de friszachte limonade uit de tap van de IKEA-restaurants.
Dat de Scandinaviërs dol zijn op vlierbloesem, staat buiten kijf. Kijk maar naar onderstaande foto, waarop je sterrenchef René Redzepi een duik ziet nemen in een bak vol vlierbloesem. Maar ook hier in Nederland groeit de liefde. En terecht.
Wat is vlierbloesem eigenlijk?
Vlierbloesem is afkomstig van de vlierstruik: een metershoge struik (of zelfs een klein boompje) met volumineuze trossen witte bloemetjes. De struiken groeien zowel in Europa als Azië en zijn (in Nederland) in seizoen van mei tot juni.
De bloemetjes ruiken fantastisch en die geur vertaalt zich naar een net zo geweldige smaak: friszoet maar ook heel zacht. Met behulp van kokend water kun je er extract van trekken of kun je de bloemetjes gebruiken als topping bij gerechten (zoals pannenkoeken of salades). Je zou ze trouwens ook kunnen invriezen om op een later moment te gebruiken.
Wat kun je zoal maken met vlierbloesem?
Van de vlierbloesem bloemetjes kun je heel makkelijk thee trekken of vlierbloesemsiroop maken. Dat laatste kun je dan gebruiken in vlierbloesemlimonade, maar ook in waterijsjes of in cheesecake.
We zien daarnaast vlierbloesem ook steeds vaker opduiken in hartige gerechten, al dan niet in pure vorm. Zo aten we laatst een subliem gerecht uit het take-away menu van Café Binnenvisser in Amsterdam met gele biet, lamsoor, vlierbloesem en blauwe kaas – een wonderlijke combinatie.
In de fantastische groentepop-up Kookabarra mixten ze ingemaakte vlierbloesem dan weer met uienbouillon om er saus van te maken en bij Bar Bambino stond lange tijd spitskool met beurre blanc van vlierbloesem op het menu.
Vlierbloesembier en kombucha
Ook in bier blijkt vlierbloesem het goed te doen, kijk maar naar de vlierbloesembiertjes van Gebrouwen door Vrouwen. En ook voor iedereen die into fermentatie is, is vlierbloesem het plukken waard: maak er bijvoorbeeld kefir van of gebruik het als ingrediënt voor homemade kombucha.
Kortom: vlierbloesem is veel meer dan de refill-limonade bij IKEA. Zoek je nog een toffe activiteit, ga dan op zoek naar vlierstruiken (die trouwens vaak in het wild groeien) en experimenteer erop los.
Meer toffe ingrediënten
- Myoga: alles over de beste Japanse gember
- 12 x recepten met het veelzijdige ingrediënt filodeeg
- Guanciale: alles over het mooiste spek uit Italië