Vlees in een recept? Zo kun je het vervangen door een vega variant
Natúúrlijk kun je op zoek naar recepten die helemaal vega zijn, maar soms heb je gewoon heel veel zin in een recept met vlees. Maar dan, nou ja, vega. En hoewel je nooit helemaal hetzelfde resultaat krijgt, kun je de structuur en smaak vaak wel nabootsen. Culy presenteert: zo kun je het vlees in een recept vervangen door een vega optie.
Van gehakt en kip tot shoarma: we’ve got you covered.
Vlees vervangen door vega
Kip vervangen
Kip is natuurlijk ‘het meest veelzijdige stukje vlees’ (kip!), dus je kunt het ook vervangen door een variatie aan vega ingrediënten. Wil je kip in een curry vervangen, probeer dan kikkererwten of kleine blokjes tofu. Beide hebben ook een lichte bite, en bovendien lekker veel eiwitten.
Wil je pulled chicken vervangen? Dan is pulled jackfruit een heel goede optie. Je kunt stukjes jackfruit uit blik gemakkelijk ‘uit elkaar trekken’, waardoor je de structuur goed kunt nabootsen. Maak een goede marinade en je broodje heeft geen vlees meer nodig!
Wil je kip in Aziatische gerechten vervangen, bijvoorbeeld in een recept voor kip ketjap? Dan is tempeh een heel goede vleesvervanger: dat kun je net zo makkelijk marineren, en heeft een ‘kippige’ structuur.
Steak vervangen
Er zijn maar weinig carnivoren die een goeie steak kunnen weerstaan. Die textuur is natuurlijk moeilijk na te maken, máár in plaats van steak kun je wel een groot stuk groente in de spotlight zetten!
Maak bijvoorbeeld ‘steak’ van een plak bloemkool, broccoli, knolselderij of zelfs rode kool. Het geheim: roosteren in de oven, zodat je groenten zacht van binnen zijn en knapperig van buiten. En serveren met een lekkere saus, natuurlijk.
Gehakt vervangen
Van boboti tot taco’s: gehakt is multifunctioneel. Gelukkig kun je het ook door een heleboel dingen vervangen. Kies bijvoorbeeld voor verkruimelde tofu, dat je op hoog vuur bakt in flink wat olie. Zorg er wel voor dat je die goed op smaak brengt; dat kan gewoon met gehaktkruiden.
Een andere vervanger voor gehakt zijn pulled oats. Dat is een vleesvervanger op basis van haver met de textuur van zacht gegaard rundvlees. Net wat specialer dan gewoon vega gehakt! Ook gekruide linzen zijn in sommige recepten een goede optie om vlees te vervangen, bijvoorbeeld in je taco’s.
Saté vervangen
Van tofu heeft iedereen weleens gehoord, maar ken je ook tempeh al? Dat is gefermenteerde soja – supergezond dus. Net als tofu moet je tempeh goed marineren om het smaakvol te maken, maar het heeft een veel vlezigere structuur. Lang verhaal kort: saté van tempeh is superlekker.
Maak je saté extra lekker door de stukjes tempeh lekker lang te marineren in zelfgemaakte satésaus. Tip van Culy’s Winnie: begin gerust een dag van tevoren en laat de tempeh een nachtje in de koelkast de smaken opnemen.
Shoarma vervangen
Op vrijdagavond, na een avondje stappen of gewoon random doordeweeks: shoarma gaat er altijd wel in. En dat blijk je ook prima te kunnen maken van oesterzwammen!
‘Trek’ de paddenstoelen uit elkaar en meng er olie en shoarmakruiden doorheen. Rooster zo’n 20 minuten op 200 graden en dan is je oesterzwamkebab klaar om als broodjesvulling te fungeren. Vergeet ook de (zelfgemaakte) knoflooksaus niet.
Hamburger vervangen
In plaats van je hamburger kun je kiezen uit een verscheidenheid aan vegaburgers. Niet alleen de kant-en-klare uit de supermarkt, maar je kunt ze ook zelf maken. Dat kan bijvoorbeeld op basis van zwarte bonen, witte bonen, linzen of kikkererwten. Je kunt ze zelfs ook maken van gemalen pasta – ja, echt!. BOSH heeft daar een goed recept voor.
Als je zelf een vegaburger maakt, zorg er dan voor dat je altijd (ja, écht altijd) bindmiddel gebruikt. Je kunt ei gebruiken, maar ook bloem, paneermeel en zelfs havermout. Daarnaast kan het helpen om de burger in de oven voor te garen; dan valt ‘ie minder snel uit elkaar als je ‘m daarna nog bruin bakt in de pan.