Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 9 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Betere Bánh Mì maken? Het antwoord ligt in de Vietnamese mayo

Toen Culy’s Megin twee jaar geleden voor het eerst Vietnam bezocht, was het eerste wat ze deed bánh mì proberen. De smaakvolle en kleurrijke sandwich is een van de meest geliefde streetfoodgerechten uit Vietnam – en dat snappen we maar al te goed. De sleutel tot een geweldige bánh mì? Dat is de Vietnamese mayo, ofwel bo bánh mì.

Wat is bánh mì?

Traditioneel is een bánh mì een Vietnamese sandwich die zijn oorsprong vindt in de Franse koloniale tijd. De basis van het lunchgerecht is een luchtig stokbrood, dat vaak minder compact en knapperig is dan de Franse variant. Dit brood wordt gevuld met pittige, zoete, zure en zoute ingrediënten zoals:

  • Proteïne: van geroosterd varkensvlees, pâté en kip tot tofu of eieren.
  • Pickles: gemarineerde wortels en daikon (rettich) voegen een frisse, zure bite toe.
  • Verse kruiden: koriander en soms Thaise basilicum maken de sandwich helemaal af.
  • Groenten: komkommer en chili voor extra crunch en pit.
  • Sauzen: Vietnamese mayonaise en pittige chilisauzen
Banh mi met Vietnamese koffie
Pexels

Vietnamese mayo(naise)

De hero van dit broodje is dus de Vietnamese mayo. Die onderscheidt zich van andere mayo’s door zijn zijdezachte textuur en uitgesproken smaak. In tegenstelling tot Amerikaanse mayonaise, waarin hele eieren en azijn worden verwerkt, wordt er voor de Vietnamese versie alleen gebruik gemaakt van eidooiers. Ook bevat de Vietnamese variant geen azijn. Omdat er alleen eidooiers worden gebruikt, is Vietnamese mayonaise geler van kleur (net als bij Japanse Kewpie-mayo).

In tegenstelling tot reguliere mayonaise, die op zichzelf al stevig kan smaken, is de Vietnamese variant een smaakversterker die niet overheerst. Het smeuïge, romige laagje is de perfecte tegenhanger van het zure en pittige beleg.

Pexels

Hoe maak je Vietnamese mayonaise thuis?

Heb je zin om Vietnamese mayonaise from scratch te maken? Bekijk dan de Tiktok hieronder voor een lekker recept.

Heb je minder tijd? Meng dan de volgende ingrediënten in een kom voor de lekkerste Vietnamese mayonaise:

  • 2 eetlepels mayonaise (gebruik die van Kewpie voor het beste resultaat)
  • Een scheutje vissaus (optioneel, voor extra diepte)
  • Een klein teentje geraspte of geperste knoflook

Roer alles goed door en je hebt een Vietnamese mayo die je direct op je bánh mì kunt smeren.

Meer lezen over Vietnamees eten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.