Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Waarom je nú nog (snel!) naar de winkel wil hollen voor verse mais 

De herfst mag dan een bittere pil zijn voor hitteliefhebbers, op culinair vlak heeft de huidige periode juist heel veel te bieden. Yes: deze maanden kun je je weer warm maken aan erwtensoep, kaneelbroodjes, paddenstoelen en …verse mais.

En wat dat laatste betreft kun je er maar beter snel bij zijn.

Nu of nooit

Even wat achtergrond: het merendeel van de Nederlandse mais is bestemd voor veevoer. Veevoermais bevat meer zetmeel, is minder zoet en is niet geschikt voor menselijke consumptie. Toch zijn er in ons land ook (een aantal) plantages voor suikermais; het gematigde Nederlandse klimaat leent zich daar immers net zo goed voor.

Al kent de oogst een kort seizoen; afhankelijk van de weersomstandigheden schommelt dat tussen augustus tot oktober. Het hoogtepunt situeert zich dus in september, en dat maakt van koken met Nederlandse mais een gevalletje nu of nooit. Voor verse mais van Nederlandse grond kun je je dus maar beter naar de winkel, markt of groenteboer haasten.

Maiskolven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Koken met verse mais

En doe dat nou maar gewoon ook; je weet pas hoe lekker verse mais is zodra je je tanden er weer eens in mag zetten. Een blikje opentrekken kan natuurlijk ook voor de meeste recepten, maar qua smaak winnen die korrels het simpelweg niet van verse exemplaren. Wat daarmee te doen?

Met een beetje geluk zomert het nog een beetje na en kun je jezelf beroepen op je barbecue: de kolven laten zich immers goed grillen op gloeiendhete temperatuur. Vervolgens kun je ze insmeren met boter en ze bestrooien met parmezaanse kaas en koriander. Elotes heet dat op z’n Mexicaans.

Culy Homemade: Mexicaanse maiskolven (Elotes) met kaas & chili

Mexicaanse maiskolven met kaas en chili
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Verder zijn wij van mening dat je rond september minstens één keer maissoep met kokosmelk moet maken. De charme zit ‘m in het feit dat je bouillon trekt van de kolven – een troef die je met mais uit blik niet kunt uitspelen. Het resultaat is een soep met zóveel maisaroma dat je jezelf die nog een jaar lang gaat herinneren.

Verder kun je verse mais ook de ster maken in maisrisotto (heerlijk met blokjes knapperige chorizo), er een gladde crème van draaien (lekker bij een stukje vis) of wat grotere stukken mais grillen voor een maaltijdsalade. En wil je jezelf voor één keer in je leven wagen aan verse polenta? Doe het dan nu. Als je weet dat polenta met maisgriesmeel al heel erg lekker is, dan weet je wel hoe fenomenaal een variant from scratch is…

Maaltijdsalade met gegrilde garnalen, mais en sla
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Mais in zoete gerechten

Bovendien hebben we ons de laatste tijd behoorlijk zitten verlekkeren aan kookvideo’s waarbij mais ingezet wordt voor toetjes en zoetigheid. Dat laatste is in de Amerikaanse dessertcultuur trouwens wat gebruikelijker dan hier. Zo zouden we een moord plegen voor deze sweet corn ice cream sandwiches en blijven we eeuwig staren naar deze prachtige sweet corn cookies.

Foodblogger Carolina Gelen bedacht dan weer hoe tof het zou zijn om boter van verse mais te maken, iets wat wij met liefde op ons broodje zouden smeren (of er onze wentelteefjes in bakken!).

Kortom: geen enkele reden om die herfst te vrezen – maar snel zijn is de boodschap.

Meer recepten met mais?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.