Van Grieks tot plantaardig: alles over verschillende soorten yoghurt
Waar we vroeger simpelweg ‘yoghurt’ bij de melkboer kochten, staat het zuivelschap bij de super nu bomvol soorten. Zie jij door de pakken het verschil nog? In dit artikel vertellen we alles over de verschillende soorten.
Laten we beginnen bij het begin, want wat is yoghurt eigenlijk? Onder de naam yoghurt vallen alle melkproducten die in een gecontroleerde omgeving zijn verzuurd of gefermenteerd.
Hiervoor wordt melk bij een temperatuur tussen de 30 en 45 graden gefermenteerd met behulp van twee bacteriën: Na vier tot zestien uur wachten hebben de bacteriën hun werk gedaan en is de yoghurt klaar voor gebruik.
Doordat een deel van de lactose in de melk wordt afgebroken tot melkzuur, daalt de pH wat ervoor zorgt dat het relatief lang houdbaar is.
Stand- & roeryoghurt
Er zijn dus tal van soorten, te beginnen bij stand- en roeryoghurt. Bij de eerste wordt de yoghurt onder 45 graden bereid in de uiteindelijke verpakking.
Roeryoghurt wordt gemaakt bij een temperatuur van 31 à 32 graden (dit proces duurt ook een stuk langer), met een gladdere structuur als resultaat. In Nederland wordt over het algemeen roeryoghurt geproduceerd omdat dit zich goed leent voor grote hoeveelheden.
Naast deze variaties heb je ook nog de volle, halfvolle en magere soorten, wat aangeeft hoeveel vet erin zit.
Ook bestaan er per land of regio verschillen. Denk bijvoorbeeld aan Griekse yoghurt, wat wordt uitgehangen net als hangop, waardoor het vetgehalte hoger wordt en de smaak romiger.
Bulgaarse yoghurt is ook wat dikker van structuur en vetter, maar dit komt doordat de melk van tevoren wordt ingedikt. Dan is er ook nog de Turkse, wat op dezelfde manier als Griekse yoghurt wordt gemaakt, maar minder vet bevat.
Plantaardige yoghurt
Naast de yoghurt zoals wij die kennen zijn er ook plantaardige varianten, gemaakt van bijvoorbeeld soja, kokos, rijst en amandelen. Omdat ze niet op basis van zuivel worden gemaakt mogen ze officieel geen yoghurt heten, maar door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan de plantaardige melk krijgt het uiteindelijk wel een enigszins vergelijkbare smaak en structuur.
Soja en kokosyoghurt zijn al even verkrijgbaar, maar sinds kort is er ook amandelyoghurt verkrijgbaar van het merk Abbot Kinney’s. Deze variant is verkrijgbaar bij de meeste bio supers zoals Marqt en Ekoplaza.