Wat is het verschil in smaak tussen winterpeen en bospeen?
Ze zijn beide oranje, hebben ongeveer dezelfde vorm en delen dezelfde naam, althans, gedeeltelijk. Maar wat is nou het daadwerkelijke verschil tussen de smaak van winterpeen en de bospeen? En welke eet je rauw en welke niet? We hebben het voor je uitgezocht.
Wortel of peen
Allereerst klaren we even de lucht wanneer het gaat om de termen wortel en peen. Deze worden -begrijpelijk- vaak door elkaar gehaald. De wortel is officieel het gedeelte wat onder de grond groeit (joh), dus enkel het oranje stuk. De peen duidt de gehele plant aan: inclusief groen dus.
Bospeen
De bospeen koop je in een -jawel- bos, met het groene loof er nog aan. De dunne lange wortel is van april tot oktober in het seizoen. Doordat de wortel jong is, heeft het een frisse en zoete smaak, en is dus ook erg lekker om rauw te eten. Uit ‘t vuistje of in een salade zijn ze rauw erg lekker lekker, maar ook gegaard in deze snack of in deze risotto.
Wist je overigens dat het groene loof erg lekker is om te eten? Gooi het zeker niet weg, maar maak er bijvoorbeeld pesto van, zoals volgens dit recept van onze vrienden van Saveur.
Winterpeen
Dus, door naar z’n broer: de winterpeen. De vorm is bekend: wat steviger qua structuur en wat groter dan de bospeen, ook is het groene loof verwijderd. De structuur heeft ook invloed op de smaak: de winterpeen is volzoet maar heeft een hardere, minder fijne structuur dan de bospeen.
De winterpeen bevat minder vocht dan de bospeen, dit maakt het een minder geschikte keuze om rauw te eten. De winterpeen komt ‘t best tot z’n recht wanneer het langer gestoofd of gebakken wordt: het resulteert in een ultieme zoete, winterse wortelsmaak. De winterpeen doet het ook erg goed in soepen. En wat dacht je van een goede carrot cake? Jawel, lekker met winterpeen.
Waspeen
Dan is er ook nog de waspeen. De naam zegt het al: gewassen, maar vaak ook ingevroren en daarom het hele jaar door verkrijgbaar. De smaak haalt het niet bij bovenstaande familieleden: minder geconcentreerd en behoorlijk waterig door het proces dat het heeft ondergaan.