Wat je altijd al wilde weten: dit is het verschil tussen bruine en witte eieren (naast de kleur!)
Witte eieren, die koop je alleen met Pasen, toch? Ideaal om te beschilderen met de kids. De rest van het jaar kopen de meeste Nederlanders ‘gewoon’ bruine eieren. Maar waarom eigenlijk? Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit.
Er bestaan veel vooroordelen over witte eieren. Ze zouden minder smaak hebben, minder gezond zijn of niet rijzen in je cake. Maar in feite is er helemaal geen verschil in kwaliteit, wijst de aflevering de KvW uit. Het grootste verschil is de prijs: 16 cent voor een wit ei en maar liefst 24 voor een bruin ei.
Het verschil tussen bruine en witte eieren
Als de eieren vanbinnen hetzelfde zijn, waar komt het verschil in buitenkant dan vandaan? Het blijkt niet zo te zijn dat witte kippen witte eieren leggen, en bruine kippen bruine, legt pluimveehouder Christian Wolbrink. Nope, het ligt aan de kleur van de lellen van de kip. Als die rood zijn, legt de kip bruine eieren; als ze wit zijn, legt de kip witte eieren. Dat heeft weer met het ras van de kip te maken.
LEES OOK: Waarom kakelverse eieren écht zo belangrijk zijn
Opvallend is trouwens wél dat de kippen van Kipster, een kippenboerderij uit het programma die alleen maar witte eieren produceert, wel alleen maar witte kippen rond heeft lopen. Die hebben trouwens een heel ander karakter dan kippen die bruine eieren leggen, vertelt de boer. Ze zijn bijvoorbeeld een stuk minder nieuwsgierig naar mensen.
Witte eieren zijn efficiënter
Ondanks dat we in Nederland vooral bruine eieren willen eten, zijn witte eieren eigenlijk juist beter. Kippen die die eieren produceren, hebben namelijk minder voer nodig en leggen meer eieren per jaar: zo’n 300 à 320 in plaats van tussen de 290 en 310. Ook leven die kippen een maand of twee langer (en da’s best veel voor een scharrelkip).
Waarom we dan nog steeds niet zijn overgestapt op witte eieren? Dat heeft te maken met onze onterechte associaties. Decennia geleden verkochten supermarkten vooral ‘legbatterij’-eieren, en die waren vrijwel altijd wit. Toen producenten diervriendelijkere scharreleieren gingen verkopen, zorgden ze dat die wit waren zodat het duidelijk was dat die anders waren. Ondanks dat witte eieren inmiddels ook allemaal van scharrelkippen komen, associëren we wit nog altijd met dieronvriendelijk en bruin met diervriendelijk. Weet je ook weer dat dat eigenlijk helemaal niet klopt.
Lekkere recepten met ei
- Video: zo maak je de beroemde sojasaus-eieren van Momofuku (lekker bij ramen!)
- Sardientjes met tomaat en eieren uit Viva Arabia
- Culy Homemade: eieren met spek, maar dan in een muffinvorm