Wat is het verschil tussen Michelin en Gault&Millau?
Voordat je uit eten gaat altijd even de recensies van het restaurant checken: wie maakt zich er niet ‘schuldig’ aan? Met zo’n 70.000 horeca etablissementen in ons land is het soms nog wel eens zoeken natuurlijk. De verschillende beoordelingssystemen en bekende restaurantgidsen die er zijn, kunnen dan een handige leidraad vormen. Maar wat is nu het verschil tussen Michelin en Gault&Millau? Culy legt uit!
Het verschil tussen Michelin en Gault & Millau is eigenlijk nihil. Allebei checken ze restaurants, maar dan net even op hun eigen manier.
Wat is Michelin?
Michelin kennen we natuurlijk allemaal van de ‘sterren’ die ze jaarlijks uitdelen aan de echte top van de top. Restaurants waar eigenlijk álles klopt en waar gebruik wordt gemaakt van vooruitstrevende technieken. Bij deze restaurants betaal je (meestal) ook een stuk meer dan in het plaatselijke buurtcafé. Vandaar dat de eisen voor een ster streng zijn. Want kwaliteit en prijs moeten met elkaar door één deur gaan.
Een restaurant kan één, twee of zelfs drie sterren krijgen na de beoordeling. Hiervoor moet het wel voldoen aan een aantal criteria: kwaliteit, techniek, persoonlijkheid en consistentie in de gerechten. Andere factoren zoals interieur en de kwaliteiten van de bediening worden hierbij niet meegenomen. Deze worden overigens wel getoetst en aangeduid met bestek-icoontjes. The more, the merrier.
Wat is Gault&Millau?
De twee – Michelin en Gault&Millau – worden zo vaak in één adem genoemd dat we soms bijna denken dat ‘t hetzelfde is, maar dat is niet zo. Gault&Millau brengt wel, net als de Michelin, elk jaar een nieuwe gids uit met daarin de beste restaurants, maar doet dit met punten in plaats van sterren. Beginnend bij 10 en dan steeds hoger tot de 20. Restaurants met minder dan 10 punten komen niet in de gids.
Wat in ieder geval voor zowel Michelin als Gault&Millau geldt, is dat voor beide álles moet kloppen als er een mystery guest komt eten in een restaurant. Deze mysterieuze gast kijkt naar de cuissons (garing van vlees of vis), de smaken, ingrediënten en de presentatie. Dat niet alleen: ook de ontvangst, openingstijden (!), de wijn-spijsadviezen en combinaties en de aanwezigheid van de chef spelen mee.
Of dat alles is? Nee. Ook de stoelen, de persoonlijke aandacht, timing en sfeer spelen een belangrijke rol. Álles moet dus kloppen.
Verschil tussen Michelin en Gault&Millau
Wat is dan het verschil tussen Michelin en Gault&Millau? Het grootste verschil zit ‘m in de details. Zo letten de inspecteurs van Gault&Millau dus veel meer op (kleine) details en de algehele vibe gedurende de avond – en die kun je aan de hoeveelheid punten aflezen. Terwijl je bij Michelin zou kunnen zeggen dat er meer naar het grotere geheel wordt gekeken: een restaurant is sterwaardig of niet.
Of er dan in de Michelingids een restaurant een ster kan krijgen terwijl het bij Gault&Millau nog geen 12 punten heeft? Amper. Over de restaurants in de echte top zijn de twee grote gidsen het vaak eens, maar het kan best eens zo zijn dat je favo restaurant in de ene gids beter uit de verf komt dan in de andere. Het verschil tussen Michelin en Gault&Millau is dus niet groot. Je moet alleen weten waar je op moet letten!
En dan heb je ook nog Bib Gourmand
We geven toe: in de restaurantwereld is het met alle ‘chique’ termen nog niet zo gemakkelijk wegwijs te worden. Vandaar dat wij het allemaal voor je op een rijtje zetten. Want mocht je op zoek zijn naar een luxe, uitstekend diner, dan is de kans groot dat je ook de term Bib Gourmand voorbij ziet komen. Bib Gourmand is een onderdeel van Michelin.
Het is geen ster, maar ook geen troostprijs. Bib Gourmands worden namelijk gegeven aan restaurants die voor een zeer schappelijke prijs zéér hoge kwaliteit leveren. Om precies te zijn: een restaurant krijgt een Bib Gourmand als ze een driegangenmenu (exclusief dranken) kunnen serveren onder de € 36,-. Met zo’n goede prijs-kwaliteitverhouding weet je dus ook dat je een heerlijk en onbezorgd avondje dineren tegemoet gaat.