Wat is het verschil tussen komijnzaad en karwijzaad?
Bij Culy ontrafelen we met liefde culinaire mysteries, zo ook het verschil tussen komijnzaad en karwijzaad. Want hoewel die twee sterk op elkaar lijken – zowel qua uiterlijk als qua smaak – zijn er uiteraard ook weer duidelijke verschillen.
Vind je het nú al verwarrend? Het wordt er niet gemakkelijker op als je weet dat karwijzaad ook wel eens wilde komijn wordt genoemd. Dat geeft al een beetje prijs dat de zaadjes afkomstig zijn van dezelfde familie. Maar laat je niet misleiden door de termen, wij houden hier voor het overzicht gewoon komijnzaad en karwijzaad aan.
Komijnzaad en karwijzaad: de verschillen
Komijnzaad
Vorm: langere, rechtere zaadjes
Smaak: milder, nootachtig, zoetig, kruidig en warm
Komijnzaad toepassen in de keuken:
In Nederland zijn we dol op komijnekaas, maar in India gooien ze het juist door de curry of dhal. In Spanje gebruiken ze het in chorizo en soms in paella, terwijl ze in Griekenland en Turkije juist pittige gerechten als cilbir ermee opfleuren.
Het is ook vaak een vast ingrediënt in Noord-Afrikaanse tajines, net als dat de Mexicanen het in hun chili’s doen.
Ook hummus fleurt enorm op van een beetje gemalen komijn, net als dukkah. En een simpele soep met bijvoorbeeld courgette kan ook wel wat gebruiken. Wij meenden de warme tonen ervan bijvoorbeeld te herkennen in Joris Bijdendijks gazpacho met ricotta.
Karwijzaad
Vorm: rondere, gebogen zaadjes
Smaak: scherper, anijsachtig, kruidig en warm
Karwijzaad toepassen in de keuken:
In Duitsland kom je het ontzettend veel tegen op broden. Ook de daar zo geliefde pretzels (Brezel in het Duits) worden verkocht met een dikke laag karwijzaad erop, als waren het sesamzaadjes of pompoenpitten.
Maar karwijzaad is ook heel lekker bij kool (door de coleslaw bijvoorbeeld, of bij rode kool in bier), in soepen (van groentesoep tot bietensoep), maar ook bij vlees. Lamsvlees of varkensvlees vooral, maar een paar gegrilde kippenbouten met karwij zijn ook heel lekker.
Het is bovendien te gek in een Indiase curry, door de bombay aardappeltjes of een shakshuka. Of verwerk het in een quiche: karwij en kaas gaan goed samen.
En probeer het ook eens in combinatie met sinaasappel. Zo geef je een bijzondere twist aan zelfgebakken koekjes of cake.
Conclusie? Komijnzaad en karwijzaad liggen dan misschien niet vér uit elkaar, maar echte foodies zullen ze makkelijk van elkaar weten te onderscheiden.