Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Gooi wat in m’n laarsje: dit ouderwets Sinterklaassnoepgoed was je waarschijnlijk vergeten

Terwijl de kruidnoten met karamel-zeezout en knetterletters inmiddels net zo ingeburgerd zijn als taaitaai en gevuld speculaas, verlangen we soms terug naar ouderwets Sinterklaassnoepgoed. De lijst met Sintsnoep die je misschien vergeten bent, is waarschijnlijk langer dan je denkt. Culy zette een aantal vergeten Sinterklaasklassiekers voor je op een rijtje.

West-Friese anijsmoppen

Anijsmoppen zien er op het eerste oog uit als reguliere pepernoten. De naam verklapt eigenlijk al het grote verschil tussen de twee en werd vroeger veel gegeten rond de Sinterklaasperiode. Het West-Friese koekje is een stuk kruidiger dan peper- of kruidnoten en is heerlijk bij een kopje thee. Vooral voor mensen uit Noord-Holland zullen dit herkenbare koekjes zijn!

Suikerbeestjes

Wie heeft het beeld van suikerbeestjes niet op zijn netvlies staan? Hoewel het snoepgoed rond de 19e eeuw alleen toegankelijk was voor de meest rijke mensen in het land, groeide het in de eeuw daarna uit tot regulier snoepgoed. De kleurrijke suikerbeestjes bestaan uit niets anders dan suiker en kleurstof en worden vak in een mal van een paardje gegoten. Wij snappen wel waarom kinderen er dol op zijn…

Knotsen

Knotsen lijken een beetje op suikerbeestjes en liggen in lijn met borstplaat. Het suikergoed wordt vaak in de vorm van een knuppel of staf gegoten of in grove brokken geslagen. Meestal hebben knotsen de smaak van karamel. Ouderwets Sinterklaassnoepgoed is het niet helemaal, want borstplaat vind je nog steeds gewoon terug; zelfs in de supermarkt.

Zelf borstplaat maken
Nancy van Batenburg voor Culy

Pijpkaneel

Eerlijk is eerlijk: natuurlijk ken je het aloude kaneelstokje, maar wist je dat dit vroeger anders werd gebruikt dan dat we nu doen? De pijpkaneel was een lekkernij die alleen met Sinterklaas geserveerd werd. Het werd gebruikt als snoepgoed of als ‘rietje’ om warme melk mee op te drinken voor een lekkere smaak.

Kaneelstokjes
Bron: Pexels

Duivekater

Duivekater is een licht zoet witbrood dat een beetje lijkt op briochebrood. De lekkernij werd geserveerd tijdens feestdagen waarop uitgepakt mocht worden. De broden werden dan versierd met mooie krullen en op smaak gebracht met extra specerijen. Ouderwets Sinterklaassnoepgoed? Welnee! Het brood wordt tegenwoordig nog steeds gegeten en vind je terug bij verschillende Noord-Hollandse bakkerijen.

Alles over duivekater: zoet brood met een gekke naam

Duivekater brood
Bron: blauw keesmeesje via Flickr

Meer Sinterklaas-inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.