Vergeet kruidenboter: 8 x toffe boter met een smaakje (van tahin tot sambal)
Niks mis met een goede kruidenboter, maar we inspireren je maar wat graag met toffe andere smaken die je aan je boter kunt toevoegen. Een lik sambalboter voor op je broccoli bijvoorbeeld. Of misoboter voor bij vis: om je vingers bij af te likken!
8 x boter met een smaakje
Alle groenten knappen er van op, maar ook een goed stuk toast wordt nog lekkerder van een lik boter met een smaakje. Zorg voor zachte (ongezouten) roomboter op kamertemperatuur, dan kun je er in principe alles doorheen mengen voor een heerlijke boter-met-een-twist.
Ook eens het proberen waard: luchtig geklopte boter, zoals ze die ook wel serveren in toprestaurants.
Sambalboter
Romige boter gaat érg goed samen met de pit van een flinke lepel sambal. Superlekker op een maiskolf, door je worteltjes of gewoon zo: op een stuk toast.
Enne, er is meer dan sambal oelek hè? Experimenteer er gerust op los met exotische potjes sambal om steeds weer een andere sambalboter te maken.
Chipotleboter
Door de toenemende populairiteit van de Mexicaanse keuken worden ook de schappen met Mexicaanse producten in de supermarkt uitgebreid. Chipotle in adobo is nu bijvoorbeeld veel makkelijker te krijgen. En dat komt goed uit, want o, wat is dit goedje een toffe smaabom.
Voor chipotle in adobo worden gerookte en gedroogde jalapeños ingeblikt in een puree van tomaten, azijn, knoflook en specerijen. Het spul is vaak te koop in een klein blikje, à la een blikje tomatenpuree. Heel erg lekker op een stuk maisbrood of wegsmeltend op een mooie steak (maak er dan eventueel steak taco’s mee!).
Tahinboter
Heerlijk bij de borrel, maar ook fantastisch op gestoomde zoete aardappels: boter met tahin. Gebruik ongeveer anderhalve eetlepel tahin op 3 eetlepels zachte, ongezouten roomboter. Vul eventueel aan met een scheutje sojasaus en een druppeltje sesamolie.
https://www.culy.nl/recepten/zoete-aardappels-met-tahiniboter/
Misoboter
Naast misomayonaise nog zo’n geliefde smaakmaker van de Culy-redactie: misoboter! Heerlijk bij een stukje zalm, door de pompoensoep of onze favoriet: bij geroosterde spitskool. Je kunt ‘m zelfs door de warme popcorn roeren.
Ansjovisboter
Het is geen geheim dat de Amerikaanse culinair schrijver Alison Roman gek is op ansjovis (dat steekt ze namelijk beslist niet onder stoelen of banken). In haar onlangs in Nederland verschenen boek ‘Lekker Thuis’ gaf ze deze slimme smaakmaker een glansrol door er ansjovisboter (mét knoflook) mee te maken. Daar wrijft ze dan weer een hele kip mee in, die daarna in de oven wordt geroosterd.
Kurkuma-boter
Smelt wat boter in een pan en voeg een flinke snuf gemalen kurkuma toe om kurkuma-boter te maken. Daarin bakken wij graag toast die we vervolgens beleggen met tomaatjes, maar je kunt er natuurlijk ook een heerlijk visje of stukje vlees in bereiden.
Zeewierboter
Op sommige plekken al te koop, maar ook heel tof om zelf te maken: boter met zeewier. Daar heb je geen trossen zeewier voor nodig: een klein stukje kombu (gedroogde zeewier) uit de toko en een nori-vel in stukjes zijn genoeg om deze smaakbom mee te maken.
Ontzettend lekker om daar een omelet in te bakken. Maar ook top bij praktisch alle groenten.
Anijsboter
Ook heerlijk: zoete boter met een smaakje! Voor anijsboter bijvoorbeeld, maal je wat steranijs fijn (anijszaadjes zijn natuurlijk ook een optie) om door de boter te roeren. Niet te versmaden op een broodje speculaas, als de Sint weer in het land is…