Vergeet houmous, muhammara is dé dip voor bij de borrel
In 2015 was hummus hotter dan Sriracha, maar daar komt nu verandering in. Muhammara wordt dé dip to make en wij zijn er dol op!
Muhammara is een dip uit het Midden-Oosten. Officieel afkomstig uit Syrië, maar inmiddels zo ingeburgerd in de Arabische cultuur dat je het in bijna elk land wel tegenkomt.
De belangrijkste ingrediënten zijn walnoten, verse of gedroogde pepers, geroosterde rode paprika, broodkruim en olijfolie. Meestal wordt er ook nog granaatappelmelasse of -siroop aan toegevoegd, samen met knoflook, citroen en komijn.
Hoewel je al snel geneigd bent een dergelijk gerecht met de keukenmachine te lijf te gaan, geeft Yotam Ottolenghi de voorkeur aan een vijzel. Zo behoud je de fijne structuur en wordt het bijna vergelijkbaar met baba ghanoush.
Muhammara gebruiken
We hebben het de hele tijd over een dip, maar muhammara is eigenlijk zoveel meer dan dat alleen. Ja, het is goddelijk met flat bread, pita en pide, maar ook een hele goede smaakmaker voor grotere gerechten.
Vergelijk het met een Romesco-saus (gemaakt van paprika’s, afkomstig uit Spanje), die het goed doet bij zowel groenten als vlees en vis (met name schaal- en schelpdieren).
Sommigen zeggen dat je de muhammara dan het beste een beetje kunt aanlengen met olijfolie of citroensap, maar weer anderen gebruiken het gewoon zoals het is. Vol van smaak en lekker lobbig.
Het beste recept
Wij kunnen er geen genoeg van krijgen en zeker in combinatie met Libanees flat bread (van die dunne, tortilla-eske ‘broden’) is het dé borrelhap du moment. Als je alleen al ‘muhammara’ intypt bij Google, vliegen de recepten je om de oren.
Van Trouw tot New York Times en van 24Kitchen tot Epicurious, iedereen lijkt ervan in de ban te zijn. Opvallend is wel dat, anders dan bij andere Midden-Oosterse gerechten, bijna alle recepten hetzelfde zijn. Het is dus niet zo dat, net als bij bijvoorbeeld ras el hanout, de ingrediënten sterk uiteen lopen.
We stick to our guns, en vroegen onze (niet zo oude) vertrouwde Yotam Ottolenghi om een recept. Natuurlijk schoot hij ons te hulp en we delen het dan ook met liefde met jou.
Tip: gebruik iets minder komijn dan aangegeven en zorg dat je granaatappelsiroop of -melasse in huis haalt. Zonder dat is de smaak niet hetzelfde!