Venkelzaad als smaakmaker: wat kun je er zoal mee?
Koken met venkelzaad is heerlijk: het geeft je gerechten een kruidige en anijsachtige smaak, alleen maar door een paar zaadjes toe te voegen. Maar wat kun je allemaal maken met deze specerij? En waar komt het eigenlijk vandaan? Wij vertellen het je.
Venkelzaad zijn de gedroogde zaadjes van de venkelplant; de grootte van het zaadje ligt aan de soort venkelplant. Lang geleden in Azië, waar het zaad voor het eerst werd ontdekt, werd deze niet alleen als smaakmaker gebruikt, maar vooral als geneesmiddel tegen maagklachten.
Ook schijnt venkelzaad het hongergevoel te onderdrukken en werd het vroeger door mensen die nuchter naar de kerk gingen, gekauwd tijdens de dienst, om zo geen knorrende maag te krijgen tijdens het evangelie.
Venkelzaad is inmiddels zeer populair in veel landen: vooral in het Midden-Oosten en in India is het een vast ingrediënt in de gerechten. Maar ook in Europa, en met name in het zuiden, wordt het veel gegeten.
Deze specerij smaakt en ruikt een beetje naar anijs, net als dat gewone venkel dat ook doet.
Zo kook je met venkelzaad
Worstvlees en venkelzaad is een goddelijke combinatie, kijk maar naar de populaire venkelzaadworstjes van Brandt & Levie. Venkelzaad is heerlijk om even te roosteren en vervolgens te verwerken in een Bolognesesaus voor je pasta. Ook past deze specerij goed bij komijn in curry’s.
De zaadjes worden ook vaak gebruikt om thee van te maken; je vindt venkelzaad dan ook in de alom bekende sterrenmuntmix. Ook smaakt het heel goed bij vis, zoals in deze intens lekkere bouillabaisse, of probeer deze Oosterse Kefir Lime Subji.
Zoet en venkelzaad een vreemde combinatie? Zeker niet, in deze bijzondere tarte tatin past venkel wonderwel bij de appel.