Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd: kun je dat velletje van gedroogde worst nou eten of niet?

Een gegarandeerd succes bij de borrel: de gedroogde worst. En toch popt het gesprek (of in ieder geval de twijfel) elke keer weer op: haal je dat velletje er nou af of gaat ‘ie met jas en al eraan? Daarom voor eens en altijd het antwoord op de vraag: kun je dat velletje van gedroogde worst nou eten of niet?

De worst expert

Omdat deze vraag al decennialang de borrelgemoederen bezighoudt, keerden we ons tot een eerder onderzoek van onze collega’s bij De Volkskrant. Daar geeft Paul van den Hooven van het Rotterdamse Wild Vleesch meer uitleg. Van den Hooven, die ervaren is in het creëren van zowel traditionele als experimentele worsten, licht de kwestie toe.

Traditionele worst

Hij vertelt dat vellen van gedroogde worsten grofweg in drie categorieën zijn in te delen. Allereerst die van de traditionele worst (zoals die van de Pasteibakkerij of Brandt & Levie): deze zitten over het algemeen in een darm, meestal die van een varken. In enkele gevallen kan het ook een (blinde) darm van een rund of een schaap zijn, of bijvoorbeeld een blaas van een varken.

Collageen

Door naar de worsten van menig fabrikant. Omdat natuurdarmen voor grootschalige productie nadelen kunnen hebben (stug, ongelijke dikte), richt de fabrikant zich op vellen van collageen. Met deze kunstdarmen (een elastisch eiwitproduct) is het eenvoudig om identieke exemplaren te maken. Dus is elke worst exact hetzelfde? Kunstdarm. Bij de rookworst is het gebruik van een natuurdarm te herkennen aan een touwtje met clipje.

Plastic

Komen we aan bij de derde categorie: plastic. Dit zijn de allergoedkoopsten onder de worsten. Denk aan leverworst en Bifiworst. Worstenmaker van den Hooven vermoedt dat we die wel zullen herkennen.

Kun je dat velletje van de gedroogde worst nou eten of niet?

Leuk al deze achtergrondinfo, maar nu even terug naar het antwoord op dé vraag. En dat is ja, je kunt het velletje eten. Maar met een belangrijke kanttekening: je wordt er niet ziek van, maar het blijft een kwestie van smaak. Zo haalt menig worstenmaker (ook van den Hooven!) wel eens een velletje van de gedroogde worst wanneer het simpelweg te veel negatieve invloed heeft op de smaak van de worst.

Wist je trouwens dat het witte poederlaagje op de worst (veilige) schimmels zijn óf dat ‘ie even door de meel is gerold? Toch interessant om te onderzoeken bij je eerstvolgende gedroogde worst.

Nu eerst aan de slag met deze borrelplank der borrelplanken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.