5 vragen aan Veggilaine: ‘Op mijn recept voor zuurdesembrood ben ik het meest trots’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Ghislane Voogd. Voor de meeste mensen beter bekend als Veggilaine.
Ghislaine ken je natuurlijk als Veggilaine. De ongekroonde vegetarische keukenprinses van Nederland deelt op haar socials allerlei recepten én de beste tips voor de lekkerste hotspots om vegetarische treats te scoren. Binnen de kortste keren groeide Ghislaine uit tot een foodinfluencer waar je u tegen zegt en wij snappen wel waarom. De recepten van Ghislaine zijn toegankelijk, creatief en vooral heul erg lekker. Om nog maar te zwijgen over haar katten Toetie en Umi die minstens net zulke grote sterren zijn als Ghislaine zelf.
Van online naar offline
Dat ze niet alleen online als een malle scoort, bewijst ze met haar eerste kookboek dat net is verschenen. In ‘Veggilaine – Meer dan 60 succesrecepten van een levenslange vegetariër‘, deelt ze voedzame en toegankelijke gerechten waarbij groenten vaak de hoofdrol spelen, maar waar ook veel andere recepten de revue passeren. Denk aan fluffy pita’s, burrata met dubbelgedopte tuinbonen en kruidenvinaigrette, een mango matcha-tiramisu of zelfgemaakte crispy chili-olie. Offline gaat ze net zo hard als online, want haar debuut kwam op nummer 1 binnen in de bestseller 60. De hoogste tijd voor de redactie van Culy om haar onze vijf culinaire vragen voor te leggen dus!
5 culinaire vragen aan Veggilaine
1. Als je iets te eten zou moeten maken met wat er op dit moment in je koelkast ligt, wat zou dat dan worden?
Ghislaine: “Een plaattaart of een pasta met geitenkaas en prei! Preien zijn nu in het seizoen en heel goedkoop dus er liggen er vier in de koelkast. Of iets met pompoen, daar ligt ook nog een halve van. Ik begin sowieso altijd bij de groente als ik iets ga koken.”
2. Op welk recept uit je nieuwe boek ben je het meest trots en waarom?
“Toch wel het recept voor zuurdesembrood. Dit heeft me veruit de meeste tijd gekost om te testen. Ik krijg nu veel berichten van mensen die echt de mooiste broden hebben gebakken aan de hand van het recept, dat maakt me mega trots!”
3. Naar welk adresje ga je het liefst als je geen zin hebt om zelf te koken?
“Dan haal ik Indonesisch bij Paon Bali of falafel bij Tigris en Eufraat in de Javastraat. Ook ben ik dol op vegan sushi van de Vegan Sushi Bar.”
4. Beschrijf je ideale eetdag (ontbijt, lunch, diner)
“Mijn ideale eetdag in één woord: variatie. Ik zou het zonde vinden om elke dag hetzelfde te moeten eten, omdat er zo veel lekker eten bestaat, te veel om in één dag te omvatten. Nu het herfst is en de dagen weer korter en kouder worden, begin ik de dag het liefst met warme havermout met speculaaskruiden, kwark, pindakaas, blauwe bessen en banaan. Of een hartig ontbijt, zoals mijn hyperfixatie miso-ei met bosui en geroosterd zuurdesembrood ernaast.
Als lunch zou ik afhankelijk van mijn ontbijt gaan voor een tegenhanger: als ik hartig ontbijt, lunch ik vaak zoet en andersom. Ik vind het ook heerlijk om een bordje te maken met restjes uit de koelkast voor lunch, bijvoorbeeld met een dipje, wat crackers, fruit, groente en wat nootjes.
Voor het diner zou ik gaan voor de plaattaart met spruitjes, pompoen en feta uit mijn boek of de herfstsalade met pompoen en vijgen. En al-tijd een toetje natuurlijk!”
5. Als je een ingrediënt zou zijn, wat zou je dan zijn en waarom?
Ik zou zelf een potje crispy chili olie zijn: ik maak alles lekker(der) met mijn recepten, hehe! En mijn katten? Toetie zou een blikje kaviaar zijn, Umi een dreumesbiscuitje!
Veggilaine – Meer dan 60 succesrecepten van een levenslange vegetariër van Ghislaine Voogd is nu te koop voor €29,99
Meer interviews uit deze rubriek:
- 5 vragen aan Joël Broekaert: “Gefermenteerde haai is het enige dat ik écht niet binnenhoud”
- 5 vragen aan… Janneke Vreugdenhil: “Zonder gluten geen goed brood bakken? Onzin!”
- 5 vragen aan Jermain de Rozario : ‘Mijn guilty pleasure is een bamiblok van het tankstation’