Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Een vegetarisch kerstdiner waar zélfs de vleeseter enthousiast van wordt

De kersttafel hoeft wat ons betreft niet altijd vol te staan met luxe soorten vlees of grote vissen. Want zeg nou zelf: groentes zijn vaak een stuk spannender en smaakvoller dan de standaard kerstklassiekers. Deze recepten zorgen voor een vegetarisch kerstdiner waarbij je een schitterende kerst zal hebben, zelfs als je een vleesliefhebber bent.

Sowieso vinden we het op de Culy-redactie leuk om juist met kerst te kiezen voor vegetarische opties. Misschien kook je wel een heel menu zonder vlees of vis of maak je juist het hoofdgerecht plantaardig of vegetarisch. Wat je ook doet, met deze recepten doe je genoeg inspiratie op voor het kerstdiner van dit jaar!

Amuse zonder vlees of vis

Met een lekkere amuse zet je de toon voor je kerstdiner, want de kleine hapjes wekken de lekkere trek bij je gasten op én laat ze verlangen naar meer. Deze knapperige ‘sigaartjes’ gevuld met blauwe kaas en biet zijn daar een perfect voorbeeld van; hier blijf je het liefst de hele avond van eten. Of wat dacht je van deze lekkere vegan samosa’s gevuld met sinaasappel en lekker veel kruiden?

sigaren van filodeeg met kaas en biet
Bron: Het groenteboekje

Vegetarisch kerstdiner in de voorgerechten

Met een voorgerecht kun je alle kanten op en eindeloos varieren. Tijdens de feestdagen is de keuze enorm liggen de prachtige groentes die in het seizoen zijn voor het oprapen. Denk hierbij aan verschillende bereidingen van biet zoals gestoofd, gepoft of juist rauw. Een lekker soepje mag natuurlijk ook niet ontbreken, maar maak je net wat feestelijker met deze kerstrecepten.

Vegan voorgerecht faux gras / vegan foie gras
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy


Vegetarische hoofdgerechten

De hoofdrolspeler van jouw kerstdiner schittert deze kerst als nooit tevoren. Met deze waanzinnige recepten zet je een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht op tafel. Behandel groenten zoals je dat ook met vlees of vis doet. Zo komt de smaak van de groente helemaal tot zijn recht zoals bij de goudbruine bloemkoolsteak op een spiegel van gruyere of de gevulde pompoen: onweerstaanbaar!

Knolselderij steak met Café de Paris boter
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Feestelijke desserts

Een vegetarisch kerstdiner is niet compleet zonder dessert, toch? Hoewel het slotstuk van het menu vaak al hartstikke vegetarisch is, moet je wel goed opletten. In veel desserts zit namelijk gelatine dat wordt gemaakt van dierlijke botten en maakt je dessert direct niet meer vegetarisch. Je vervangt het gilerende goedje overigens gemakkelijk door agar agar, de vegan-variant van gelatine.

Witte chocolademousse / vegan nagerecht
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer kerst-inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.