Een vegetarisch kerstdiner waar zélfs de vleeseter enthousiast van wordt
De kersttafel hoeft wat ons betreft niet altijd vol te staan met luxe soorten vlees of grote vissen. Want zeg nou zelf: groentes zijn vaak een stuk spannender en smaakvoller dan de standaard kerstklassiekers. Deze recepten zorgen voor een vegetarisch kerstdiner waarbij je een schitterende kerst zal hebben, zelfs als je een vleesliefhebber bent.
Sowieso vinden we het op de Culy-redactie leuk om juist met kerst te kiezen voor vegetarische opties. Misschien kook je wel een heel menu zonder vlees of vis of maak je juist het hoofdgerecht plantaardig of vegetarisch. Wat je ook doet, met deze recepten doe je genoeg inspiratie op voor het kerstdiner van dit jaar!
Amuse zonder vlees of vis
Met een lekkere amuse zet je de toon voor je kerstdiner, want de kleine hapjes wekken de lekkere trek bij je gasten op én laat ze verlangen naar meer. Deze knapperige ‘sigaartjes’ gevuld met blauwe kaas en biet zijn daar een perfect voorbeeld van; hier blijf je het liefst de hele avond van eten. Of wat dacht je van deze lekkere vegan samosa’s gevuld met sinaasappel en lekker veel kruiden?
Vegetarisch kerstdiner in de voorgerechten
Met een voorgerecht kun je alle kanten op en eindeloos varieren. Tijdens de feestdagen is de keuze enorm liggen de prachtige groentes die in het seizoen zijn voor het oprapen. Denk hierbij aan verschillende bereidingen van biet zoals gestoofd, gepoft of juist rauw. Een lekker soepje mag natuurlijk ook niet ontbreken, maar maak je net wat feestelijker met deze kerstrecepten.
- Rode bietensoep met appel, zure room en dille
- Faux gras – een supertof vega(n) voorgerecht!
- Rode biet millefeuille (dé signature dish van Joris Bijdendijk*)
- Tomatentartaar van tomaten uit blik (!)
- Winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit
- Pompoencarpaccio met gember-pompoen mayonaise & krokante pompoenschil-chips
- Witlofsoep met blauwekaasroom en een scheut cognac
- Geblakerde bieten carpaccio met mierikswortel
- Vegan pastinaaksoep met knoflook
Vegetarische hoofdgerechten
De hoofdrolspeler van jouw kerstdiner schittert deze kerst als nooit tevoren. Met deze waanzinnige recepten zet je een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht op tafel. Behandel groenten zoals je dat ook met vlees of vis doet. Zo komt de smaak van de groente helemaal tot zijn recht zoals bij de goudbruine bloemkoolsteak op een spiegel van gruyere of de gevulde pompoen: onweerstaanbaar!
- Geroosterde knolselderijsteaks met Café de Paris boter
- Vegan ‘coquilles’ van koningsoesterzwam
- Mini pompoenhasselbacks van Triptyque
- Winterse aardappelgratin
- Vega(n) hoofdgerecht van gevulde pompoen
- Kluski (Poolse aardappeldumplings) met verse pesto
- Gefrituurde enoki paddenstoelen met kruidig zout (vegan hoofdgerecht)
- Goudbruine bloemkoolsteak op een spiegel van gruyère
Feestelijke desserts
Een vegetarisch kerstdiner is niet compleet zonder dessert, toch? Hoewel het slotstuk van het menu vaak al hartstikke vegetarisch is, moet je wel goed opletten. In veel desserts zit namelijk gelatine dat wordt gemaakt van dierlijke botten en maakt je dessert direct niet meer vegetarisch. Je vervangt het gilerende goedje overigens gemakkelijk door agar agar, de vegan-variant van gelatine.
- witte chocolademousse met honeycomb (een makkelijk vegan nagerecht)
- de iconischebananenpudding van Magnolia Bakery
- Deense risalamande (makkelijk toetje voor kerst)
- Luchtige citroenmascarpone met blauwe bessen uit de Toetjesbijbel
Meer kerst-inspiratie:
- Maak het jezelf makkelijk: een compleet kerstdiner bestellen voor een Culy kerst
- Kerstmenu maken? Zo maak je er een mooi geheel van
- Doei kerststress: voorkom deze veelgemaakte fouten met het kerstdiner