Veganuary inspiratie: The Culy Way of vegan koken en eten
Beetje begaan met de wereld? Of moet je op je gezondheid letten? Wat vaker vegan koken kan geen kwaad. En of je dat nu altijd zo wil doen of in het kader van Veganuary, een crash course lekker plantaardig krijg je van ons.
Want vegan koken is één ding, maar lekker vegan koken? Da’s pas echt waar de voldoening ‘m zit.
Vaker vegan koken: Culy’s tips
Vul je voorraadkast slim
Of je nou gezonder, lekkerder of vaker plantaardig wil koken: een goed gevulde voorraadkast is in al deze gevallen het halve werk. In het geval van vegan koken bestaat de kunst erin om zoveel houdbare, plantaardige ingrediënten in te slaan. Wij zweren bijvoorbeeld bij:
- Bliktomaten: met de bliktomaten van goede merken als Mutti (tip: met San Marzano zit je altijd goed) heb je altijd een snelle pastasaus of een basis voor stoven achter de hand.
- Kimchi: wie plantaardig gelijkstelt aan smakeloos heeft duidelijk nog nooit van kimchi gehoord. Deze Koreaanse stukjes gefermenteerde kool zijn funky, pittig en hartig en zijn daarmee ideaal om gebakken rijst of noodles een smaakvolle toevoeging te geven. Let op: in sommige kimchi zit vissaus – check dus wel even dat je een vegan variant in huis haalt.
- Tahin: met zijn aardse smaak is tahin niet alleen de ideale basis voor sauzen maar ook lekker om puur te druppelen op gegrilde groenten of op een smoothie met granola. Koop hoe dan ook wel een exemplaar van kwaliteit, zoals die van SOUQ.
- Gezouten citroen: we kunnen het niet genoeg benadrukken: gezouten (ingelegde) citroenen zijn een schitterend ingrediënt! De charme zit ‘m in die mysterieuze combinatie tussen zuur, bitter en zout. Met zo’n potje op voorraad kun je bovendien heel wat kanten op: ragfijne stukjes ervan doen het goed in pasta, tajine, salades, stoven en op toast.
- Rijstnoodles: dat heel wat soorten noodles gemaakt zijn van ei los je makkelijk op door te opteren voor rijstnoodles. Die bestaan gelukkig in allerlei vormen en maten, sla dus gerust groots in.
- Pasta: buiten tagliatelle en lasagne – die eieren bevatten – zijn de meeste gedroogde pasta’s gewoon vegan. Van trofie tot casarecce en orecchiette: met leuke pastavormen in huis heb je altijd een goede basis.
- Olijven: bang dat ‘t plantaardige gerechten zal ontbreken aan umami? Met standaard wat lekkere olijven in huis hoeft dat niet.
- Noten en pitten: van pistache tot pecan en van hazelnoten tot pijnboompitten, met noten in huis zit je altijd goed. De ervaring leert ons dat ze vaak de laatste stap zijn om een vegan gerecht af te maken; naast een vetje voegen ze ook een knappertje toe – beide goede eigenschappen om een vegan gerecht op smaak te brengen.
- Kastanjes: tegenwoordig kun je op steeds meer plekken voorgekookte kastanjes kopen. Daar zijn wij fan van, want de verkruimeld in stoven of soepen zijn de perfecte vleesvervanger.
Verder zijn we voorstander van een goed gevulde groentelade. Veel groenten blijven gekoeld trouwens langer goed dan je denkt: één keer per week een grote voorraad inslaan zou in principe voldoende moeten zijn. Sla ook de afdeling verse kruiden niet over!
Maak ook je vriezer blij
Nog wat ruimte in je vriezer? Sla slim in en vul ‘m met producten als edamame, gember (yes: even schillen en in stukjes snijden, zo kun je ‘m daarna makkelijk raspen en verwerken in gerechten), pepers, citroengras, limoenblaadjes, platbrood, chuka wakame, scallion pancakes en vegan gyoza (toko).
Smaak, smaak, smaak
Of je nu plantaardig kookt of niet, het ultieme streven is zoals altijd: smaak. Bij gebrek aan smaakvolle vleesbouillons, geconcentreerde ansjovispasta of umamirijke kazen doen we in de vegan keuken beroep op plantaardige smaakbommen ter alternatief.
We hebben het bijvoorbeeld over XO-saus op basis van paddenstoel, salsa macha (Mexicaanse chili-olie met stukjes pinda), vegan furikake (te koop bij Crisp), wasabi, Calabrische chilipasta (te koop bij Italiaanse groothandels) of zwarte knoflook. Zo zijn er nog heel wat andere ‘condimenten’ – en laat het vooral een gewoonte zijn om hiernaar te grijpen bij het bereiden van je groenten en vleesvervangers.
Laat alcohol een rol spelen
Koken met alcohol gaat verder dan een scheutje wijn in de pastasaus. Ook flessen als rum, wodka, mezcal of cider laten zich immers goed verwerken in hartige bereidingen.
En da’s een goed idee, want een scheutje ervan geeft de meest uiteenlopende gerechten diepte. Perfect voor wie onterecht vreest dat z’n vegan creaties vlak zullen smaken.
Ken je vegan producten
Neem je even de tijd om je te verdiepen in vegan koken dan ontdek je gauw genoeg dat heel wat van je vertrouwde producten helemaal geen dierlijk element bevatten.
Heel wat koekjes zijn bijvoorbeeld vegan (Oreo of speculaas van LU bijvoorbeeld), net als zure matten, popcorn, sorbetijs, bladerdeeg uit de supermarkt, Veggie ramen instant noodles van Nongshim en nog veel meer. Jezelf hier even in verdiepen volstaat om voortaan blindelings te weten wat je kunt kopen.
Vegan koken met kookboeken
En zoals altijd zijn goede kookboeken de sleutel tot lekker eten. Deze toffe kookboeken zijn bijvoorbeeld 100% vegan, maar kijk zeker ook in het repertoire van andere chefs.
Even More Basics to Brilliance (van Donna Hay) mag dan bijvoorbeeld geen plantaardig kookboek zijn, je vindt er alsnog parels van vegan gerechten als bloemkoolsalade met falafel, knapperige chili-olie en een steengoede tomatensaus uit de oven. En zo is dat ongetwijfeld bij andere kookboeken net zo. Laat je dus niet begrenzen door uitsluitend te grijpen naar uitsluitend vegan lectuur.
Lekkere vegan recepten
- Culy Homemade: witte chocolademousse met honeycomb (een makkelijk vegan nagerecht)
- Culy Homemade: vegan kipburgers van de barbecue met kimchimayonaise
- Culy Homemade: gefrituurde enoki paddenstoelen met kruidig zout (vegan hoofdgerecht)