Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 27 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Aha! Zo wordt vegan kaas dus gemaakt (en zo maak je het zelf!)

Wat moeten we toch zonder kaas? Een veganistisch dieet is iets wat tegenwoordig vaak overwogen wordt. Maar toch, het feit dat er geen kaas meer gegeten mag worden is en blijft een moodkill. Gelukkig duikt er steeds meer vegan kaas op in Nederland. Maar waar wordt dat nou eigenlijk van gemaakt?

Sommige kaasliefhebbers gruwelen van het idee van kaas die geen “echte” kaas is, maar veel vegans (of mensen die zich voorzichtig verdiepen in de vegan wereld) zijn maar wat blij met een vegan alternatief voor hun geliefde product.

We zien ook steeds meer vegan kaas op de markt, waarvan het ene product natuurlijk meer geslaagd is dan het andere. De vegan kaas van Willicroft vinden wij bijvoorbeeld heel smaakvol. En restaurant Yerba schijnt ook tasty vegan kaas te maken.

Zoals we met andere vegan gerechten koemelk simpelweg zouden vervangen door plantaardige melk, is dat met het maken van veganistische kaas toch wel een ander verhaal. Maar wat gaat er dan precies in zo’n vegan kaasje?

Ook interessant> Trend: vegan vis (maar wat is het eigenlijk?)

Vegan kaas? Simpeler dan je denkt

Vegan kaas bestaat meestal uit noten, edelgist en olie. Een best simpele samenstelling dus! Vaak worden er ook nog knoflook en kruiden aan toegevoegd, maar dit verschilt per kaassoort.

Razend populair onder de veganistische kazen zijn cashewnoten, door hun zachte smaak en romige structuur. Maar ook amandelen zijn een populair ingrediënt om vegan kaas van te maken.

Als olie is kokosolie het meest gebruikelijk. Dit is een romige, dikke oliesoort die ook hard wordt als het koud staat. Dit is handig, want dan wordt de vegan kaas wat steviger als je ‘m koelt.

Edelgistvlokken voor een kazige smaak

Een ingrediënt dat je heel veel zult tegenkomen in vegan kaas, zijn edelgistvlokken. Dit zijn vlokken van inactieve gist, die een wat kazige smaak hebben.

Ze worden vaak in kaas verwerkt, maar je kunt ze ook gewoon los over je pasta strooien. Easy Parmezaanse kaas vervanger dus!

Naast het kaassmaakje, zijn edelgistvlokken ook nog eens hartstikke gezond. Ze zitten bomvol vitamines en bovendien bevatten ze veel eiwitten. Handig dus voor als je geen dierlijke producten eet.

Tip: edelgist is ook heerlijk over de popcorn

Altijd met noten?

Er zijn ook veel vegan kaassoorten waar géén noten in zitten. Je kunt het namelijk ook maken met aardappels en wortels. Vaak worden deze ingrediënten gebruikt voor vegan smeltkazen. Ideaal voor mensen met een notenallergie.

Er wordt dan al gauw olijfolie gebruikt in plaats van kokosolie, omdat dit een dunnere oliesoort is. De kaas wordt dan wat stroperiger.

Fermenteren

Vegan kaas wordt net als echte kaas ook vaak gefermenteerd. Zo krijgt de kaas een diepere smaak en een kazige textuur.

Bij deze kaassoorten wordt vaak gebruik gemaakt van notenmelk. Er wordt dan een startercultuur aan de kaas toegevoegd. Daarna rijpt de kaas voor ongeveer zes weken.

Op deze manier krijg je een korstje wat je ook bij veel Franse kaasjes ziet.

Zelf vegan kaas maken

Nieuwsgierig? Dan hebben we goed nieuws voor je, want veganistische kaas thuis maken is over het algemeen niet moeilijk.

Het ligt natuurlijk wel aan de soort, want als je bijvoorbeeld zelf kaas wilt fermenteren ben je een stuk langer bezig dan wanneer je de blender erbij pakt voor wat simpelere kaasjes.

In het onderstaande filmpje zie je drie manieren hoe je zelf vegan kaas maakt, including een nacho-dip!

Meer over veganistisch eten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.