Vegan brownies met zoete aardappel (van Ella Mills!)
Van poffen tot koken en van roosteren tot bakken: met zoete aardappel kan het allemaal. Geen wonder dat de bataat zo multifunctioneel is! Want omdat ‘ie lekker zoet is, kun je ‘m ook nog eens gebruiken voor allerlei zoete aardappeldesserts, zoals kaneelbroodjes, sweet potato pie óf deze vegan brownies van zoete aardappel die we op het YouTubekanaal van Ella Mills spotten. Dit wil je maken op deze zondag.
Vegan brownies van Deliciously Ella
Ella Mills ken je waarschijnlijk vooral als Deliciously Ella, de naam waaronder ze al jaren blogt over en zelfs meerdere kookboeken heeft geschreven. De meeste van haar recepten zijn vegan en vrij van geraffineerde suikers, zoals ook bij deze zoete aardappelbrownies het geval is.
Mocht je nou denken: huh, maar dit recept is toch al heel oud? Klopt! In den beginne van haar blog maakte ze de brownies ook al; ze ging er zelfs een beetje viral mee. Omdat het nog steeds een populair gerecht is, besloot ze een new & improved recept te maken, en dat zie je in deze heerlijke video.
Vegan brownies van zoete aardappel
Moeilijk zijn deze brownies zeker niet, de enige voorwaarde is dat je er een keukenmachine voor nodig hebt. Check? Check. Schil dan eerst de zoete aardappels, snijd die in stukken en kook in ongeveer 15 minuten gaar. Ondertussen kun je havermeel maken door havermout te malen in je keukenmachine, en dat toe te voegen aan een beetje amandelmeel.
Als je aardappels gaar zijn, giet je ze af en doe je die in de (inmiddels lege) keukenmachine. Samen met medjool dadels kun je daar een mooie gladde massa van draaien. Ella benadrukt dat je hiervoor echt een keukenmachine nodig hebt – met een blender gaat het niet.
Chocolade en pindakaas
Gladde massa? Voeg het meel toe, samen met cacao, maple syrup, een beetje amandelboter, baking soda, zout en kokosolie. Als die laatste niet zacht genoeg is, kun je ‘m eerst even smelten in een pannetje voor je ‘m toevoegt.
Het laatste wat je in het beslag doet is aquafaba voor een luchtigere structuur. Aquafaba is het vocht in een blikje kikkererwten, dat je in sommige gevallen als vervanger van eiwit kunt gebruiken – je kunt er zelfs vegan meringue van maken!
Als je het beslag een paar minuten hebt laten draaien in de machine, is het al tijd om het te verdelen in een met bakpapier beklede ovenschaal.
Echte chocoliefhebbers (en wie is dat niet?) kunnen er nog wat stukjes pure chocolade in steken – wordt ‘ie extra lekker van. Net als van de pindakaas die Ella eroverheen drapeert als de zoete aardappelbrownies uit de oven komen, trouwens. Daar krijg je toch instant trek van?
De precieze bereidingswijze check je natuurlijk in de video.
Meer gezonde recepten
- Deze gezonde tussendoortjes helpen je de dag door
- Hoe kun je zelf gezond koekjesdeeg maken?
- Ella Mills kookt vegan bolognese met linzen