Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 13 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het paasontbijt (en hoe je ze voorkomt!)

Bij Pasen denk je aan gezelligheid, familie en natuurlijk een uitgebreid ontbijt. Maar hoe goed je het ook voorbereidt, er zijn een paar klassieke fouten die bijna iedereen wel eens maakt bij het paasontbijt. Culy zet ze op een rij, zodat je er met succes omheen kunt slalommen.

8 veel gemaakte fouten bij het paasontbijt

1. Eieren die lastig te pellen zijn

Je hebt hardgekookte eieren gemaakt voor het paasontbijt, maar bij het pellen trek je het halve eiwit mee. Herkenbaar? Dit (verschrikkelijk irritante) probleem kun je voorkomen door de eieren na het koken direct in een ijs- of koudwaterbad te leggen en ze daar minstens 10 minuten te laten afkoelen.

Maar ook een scheutje baking soda bij het kokende water zou kunnen helpen. Dit zorgt ervoor dat de schalen in grotere stukken los zullen komen van de eieren. Hoe dat precies zit, is een technisch verhaal, maar heeft te maken met het feit dat baking soda de PH-waarde van de eieren verhoogt. Gevolg: de eierschalen zullen minder gauw breken.

Maak je een gepocheerd ei? Dan kun je een klein scheutje azijn bij het kokende water gieten. Door de zuurtegraad van de azijn stolt het eiwit sneller, en voorkom je dat het ei uit elkaar valt.

Sojasaus-eieren / ramen egg / ramen ei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Te ver doorgekookte of snotterige eieren

Perfect gekookte eieren zijn een kunst. Te lang koken zorgt voor een groenige dooier, te kort en ze zijn te zacht. Houd deze kooktijden aan:

  • Zachtgekookt: 6 minuten
  • Middelzacht: 8 minuten
  • Hardgekookt: 10 minuten

Tip: kook de eieren op middelhoog vuur en laat ze daarna in koud water schrikken.

3. Iedereen heeft de oven nodig

Croissantjes, quiches, paasbrood… allemaal tegelijk de oven in? Dat wordt krap! Maak een planning en bak sommige dingen vooraf. Quiches kun je bijvoorbeeld een dag eerder maken en koud of lauwwarm serveren. Wil je verse broodjes? Gebruik een tweede oven of meerdere bakplaten.

4. Te veel paaseitjes

Het lijkt een goed idee om een hele berg paaseitjes in een schaal neer te zetten tijdens het paasontbijt, maar vaak blijven er hele stapels over. Koop een mix van pure, melk en witte chocolade, en gebruik de restjes later in baksels zoals brownies of rocky road, voor chocoladefondue of chocolademelk.

5. Geen variatie in broodbeleg

Croissants en paasbrood zijn heerlijk, maar alleen jam en kaas erbij maakt het wat saai. Voeg veel verschillend beleg toe, zoals gerookte zalm, hummus, notenpasta’s en vers fruit. Zo heeft iedereen iets lekkers.

6. Wat doe je met de paasontbijt-restjes?

Veel eten over? Gooi het niet weg! Overgebleven brood kun je gebruiken voor wentelteefjes of broodpudding. Gekookte eieren kunnen in een salade of eiersalade. En paaseitjes? Smelten en gebruiken in chocolademelk of desserts, zoals deze paaskoekjes met paaseieren.

paaskoekjes / koekjes met paaseieren / hapjes voor een kinderfeestje
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

7. Overvolle paasontbijt-tafels

Een paasontbijt is vaak een feestmaal, maar een te volle tafel met te veel schalen en borden zorgt voor chaos. Zet niet alles tegelijk op tafel, maar werk in gangen: eerst de hartige gerechten, daarna de zoete. Zo blijft het overzichtelijk en kun je langer genieten.

8. Vergeten om rekening te houden met dieetwensen tijdens het paasontbijt

Pasen is een moment van samenzijn, maar vergeet niet dat niet iedereen alles eet. Vraag vooraf of er vegetariërs, veganisten of mensen met allergieën aan tafel zitten en zorg voor een paar opties voor iedereen, zoals plantaardige spreads (zoals deze vega paté van knolselderij, hummus of deze faux gras) of glutenvrij brood. Zo weet je zeker dat er voor iedereen iets lekkers is.

Op zoek naar meer paasartikelen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.