Variëren met poffertjes: van klassiek tot glutenvrij
Poffertjes eten we graag met poedersuiker en een klontje zachte roomboter. Heerlijk! Maar wist je dat er nog veel meer lekkere variaties zijn? Je kan ze vullen en – net als bij pannenkoeken – een gezonde twist geven.
Poffertjes eten we vaak bij een echte poffertjeskraam. Bijvoorbeeld bij de poffertjeskraam op de Brink in het Gooische Laren, daar zijn ze héérlijk!
Maar soms vergeten we dat we poffertjes ook heel makkelijk zelf kunnen maken. Superlekker als zoet ontbijt in het weekend of als hartig hapje bij de borrel. Want traditionele poffertjes met poedersuiker en een klontje roomboter zijn natuurlijk góddelijk, maar Culy zou Culy niet zijn als we niet op zoek zouden gaan naar de lekkerste variaties…
Glutenvrij
Eerder schreven we al een artikel over glutenvrij kastanjepoffertjes. Kinderen – én volwassenen – met een glutenintolerantie of -allergie kunnen zo ook genieten van lekkere poffertjes. Ook erg smakelijk én glutenvrij is deze variant met banaan en kaneel.
Hoef je niet helemaal glutenvrij te eten, maar wil je wel een gezonde twist aan je poffertjes geven? Dan kan je er ook voor kiezen om het tarwebloem – gedeeltelijk – door speltmeel of boekweitmeel te vervangen. Lekker om te serveren met honing en blauwe bessen.
Hartig
Geen zoetekauw? Maak poffertjes dan als feestelijk hartig hapje (denk: blini). Voor bij de borrel, bijvoorbeeld. Of geef ze een Italiaanse twist door de poffertjes te maken met een caprese vulling. Of deze variant met parmaham, pesto en gevuld met oude kaas…
Over de grens
Poffertjes zijn oer-Hollands, zou je denken. Toch worden er over de grens ook aardig wat poffertjes gebakken. Bijvoorbeeld in Japan! Daar maken ze takoyaki, het zusje van okonomiyaki.
En in Laos maken ze Khao Nom Kok. Poffertjes met de subtiele smaak van kokos.
Waar ons hart sneller van gaat kloppen is de Deense variant. Dit poffertje wordt gevuld met jam, appelcompote of bijvoorbeeld chocolade. Lekker!