7 x variaties op hollandaisesaus
Met boter, azijn en eidooiers maak je een klassieke hollandaisesaus. Wat ons betreft staat die in zijn meest pure variant al synoniem voor goddelijkheid, maar uiteraard kun je er ook weer allerlei toffe varianten op bedenken – mogelijk nóg verrukkelijker dan ‘t origineel. Het is in ieder geval een denkoefening waar we onze breinen graag over laten malen, én waarvan we het resultaat met liefde delen.
Eerst en vooral: een goed basisrecept voor hollandaisesaus vind je hier. Dat is op de klassieke methode, waarbij je de eieren au bain marie verwarmt. Hogere wiskunde is dat niet, maar het kan ook nog makkelijker, met een staafmixer. Klik hier voor de specifieke stappen. Maar dus: hop naar die variaties op hollandaisesaus!
7 x variaties op hollandaisesaus
1. Hollandaisesaus met een tic
De toffe Susan Aretz (die haar eigen Holy Unicorn Gin op de markt heeft, hoe gaaf) omschreef laatst hoe een chef een beetje van haar gin gebruikte voor de hollandaisesaus. Geniaal, en wij denken meteen aan andere sterke dranken die we hier zouden kunnen inzetten.
Een scheutje mezcal of zelfs amaretto? Een beetje whisky, als saus bij vlees? Of hollandaisesaus met sake, voor bij de zalm? Wij zouden het wel weten…
2. Hollandaisesaus met sinaasappel
Sinaasappelhollandaisesaus is best een ingeburgerd fenomeen. Geen wonder, want het frisse en het zoete van de de citrusvrucht geeft de saus net wat meer spanning, wat diepte. Gebruik je trouwens bloedsinaasappels, dan heb je volgens de vaktermen een Maltaisesaus op tafel gezet. Superlekker bij asperges of vis.
3. Truffel hollandaise
O wat een luxe: alsof hollandaisesaus van zichzelf nog niet decadent genoeg is, zou je er net zo goed nog wat truffel aan kunnen toevoegen. Gebruik daarvoor een goede truffeltapenade of koop een vers exemplaar en rasp die door de saus. Wordt dit wat we de volgende keer gaan toevoegen aan onze eggs benedict? De kans is groot.
4. Mousselinesaus
Voor mousselinesaus wordt hollandaisesaus aangelengd met geklopte room. Dat maakt de saus romiger, zachter en lobbiger. Begin je alleen al bij het idee daarvan te kwijlen? Wij ook. Voor een goed basisrecept voor mousseline sturen we je door naar Jeroen Meus.
5. Béarnaisesaus
Ook weer zo’n klassieker onder de sauzen: béarnaisesaus. Stiekem vinden we die misschien nóg wel lekkerder dan hollandaisesaus. Dat heeft alles te maken met de toevoeging van dragon (dat anijsachtige!) en peper.
Heerlijk op een frietje met bacon (zoals Sergio Herman dat bij Frites Atelier doet) of om body te geven aan dit vega gerecht met witte asperges en boleten.
6. Choronsaus
Borduren we even verder op béarnaise, dan komen we uit bij choronsaus. Choronsaus is eigenlijk niks anders dan béarnaisesaus waar op het laatst tomatensaus doorheen wordt geroerd. Door de tomaten krijgt de saus een iets meer zachte en zoete smaak.
Het is niet de bedoeling dat de saus echt overtuigend naar tomaten smaakt, maar het moet meer een subtiele zoetheid hebben. Choron is net als béarnaise heerlijk om bij een perfect gebakken steak te eten. Maar doordat de smaak van de saus wat zachter is, kan het ook perfect bij witvis of groene asperges.
7. Hollandaisesaus met een Aziatische twist
En tot slot: fan van Aziatisch eten? Doe even een willekeurige grabbel in het departement Aziatische smaakmakers uit je voorraadkast en de kans is groot dat je hiermee je hollandaisesaus kunt oppeppen. Of het nou gaat om een lepeltje miso, een scheutje sojasaus, een kneepje wasabi of wat shichimi togarashi: dat Oosterse tintje komt je hollandaisesaus hoe dan ook ten goede.