De lekkerste varianten op en ideeën voor boterkoek
Wie zin heeft in écht iets lekkers en ook nog eens oer-Hollands, komt automatisch uit bij boterkoek. Dit simpele, maar o zo verslavende baksel is alles wat je wil: rijk, romig en die smeuïgheid waar je geen genoeg van krijgt. Maar wacht, zelfs klassiekers kunnen zo nu en dan een nieuwe upgrade gebruiken, toch? We verzamelden een aantal lekkere ideeën om je volgende boterbaksel nét dat beetje extra te geven.
Waar wacht je op? Die keuken in, zou ik zeggen!
De oorsprong van boterkoek: een stukje geschiedenis (en waarom we ‘m zo lekker vinden)
Boterkoek is echt zo’n recept dat al generaties lang wordt doorgegeven, van oma op moeder en moeder op kind. Elke familie heeft dan ook hét lekkerste recept. Oorspronkelijk komt de koek uit Noord-Holland en stamt ‘t waarschijnlijk al uit de 17e eeuw. En waarom ‘t zo lekker is? Dat geheim zit in de roomboter. Daar kan natuurlijk helemaal niks tegenop. Het beslag is eenvoudig: bloem, suiker, boter, maar door die rijke smaak van goede boter krijg je dat smeuïge, bijna fudgy effect waar je maar niet genoeg van krijgt.
Klassieke boterkoek met een twist
We beginnen bij de klassieker, maar dan met een subtiel extraatje. Er gaat niets boven een klassieke boterkoek op kamertemperatuur, maar ook hiermee kun je goed freestylen. Het recept van de boterige koek is vrij foolproof dus je kunt er eigenlijk doorheen doen waar je zin in hebt. Heb je bijvoorbeeld zin in boterkoek met een lichte citrustwist? Voeg dan eens wat citroenrasp toe aan je beslag – zo krijg je een fris accent zonder de boterige basis te verstoren.
Ook lekker: kaneel! Een snufje kaneel door je beslag en niet alleen je snack wordt er lekkerder van, ook je huis ruikt naar die perfecte herfstige dag. Wil je ‘t helemaal bont maken? Amandelspijs it is!
Boterkoek met pit
Als er iets is waar je Culy’s Martine voor wakker mag maken, dan is het boterkoek met pit. En dan wel die variant waarin er erg veel gember doorheen zit! Door stukjes gekonfijte gember door je beslag te mengen, krijgt je boterkoek een verrassende kick.
Nog spannender? Chili-chocolade boterkoek. Ja, echt: een snufje chilipoeder samen met wat extra pure chocolade door je beslag en je hebt een heerlijk warme, diepe smaak die het zoete en het pittige perfect combineert. Extra tip: ga je met chili en chocolade aan de slag, strooi dan na het bakken een paar zeezoutvlokken over de boterkoek en je bent helemaal de meesterbakker!
Een variant met noten
Op zoek naar wat meer bite in die kleffe boterkoek? Zoek niet verder. Noten en zaden zijn een fantastische toevoeging aan het baksel. Ga bijvoorbeeld eens voor pistachenoten. Deze geven niet alleen een gezellig kleureffect maar ook die heerlijke nootachtige smaak.
Of probeer eens pecannoten-karamel boterkoek, waarbij je een laagje karamel (of – als je het makkelijk wil houden – van die karamelblokjes uit de supermarkt) en pecannoten toevoegt. Voor een subtiele smaak toevoeging zijn sesamzaadjes of amandelschaafsel ook een ideale optie!
Frisse, fruitige boterkoek
Fruit in je baksel? Ja, absoluut! Wat dacht je van framboos-witte chocolade boterkoek? Is echt een topcombinatie. De friszure diepvriesframbozen vormen een mooi contrast met de romige witte chocolade. Voeg dat samen met die boterige basis en je hebt een recept tot succes. Een andere winnaar? Appel-kaneel boterkoek. De stukjes appel maken het geheel lekker fris en sappig en passen perfect bij een vleugje kaneel.
Ook gedroogd fruit zoals abrikozen zijn ideaal als je je boterkoek niet te vochtig wilt hebben. Gebruik je wel vers fruit? Dep het dan goed droog voordat je het toevoegt. Zo blijft de boterkoek perfect stevig.
Boterkoek, chocolade en koffie: een gouden trio
En dan, last but not least, de favoriet van iedere chocoladeliefhebber en koffieverslaafde. Voeg eens wat cacaopoeder toe aan je beslag en je hebt een variant met chocoladesmaak die nog lekkerder wordt met een snufje zeezout erover. Gaat ‘t je meer om het esthetische onderdeel dan om de smaak? Ga dan voor een marmervariant door het chocolade- en gewone beslag lichtjes door elkaar te roeren.
Espresso-poeder is ook een grandioze aanrader als toevoeging in je beslag. Want wat past er nu beter bij boterkoek dan een lekkere koffiesmaak? Inderdaad: niks!