Ook zo’n fan van okonomiyaki? Maak ook eens deze variaties
Met het Japanse gerecht okonomiyaki kun je lekker variëren én het is makkelijk thuis te maken met de left overs uit je koelkast. Culy tipt vier manieren waarop je okonomiyaki kunt bereiden.
Japanse pannenkoek
Okonomiyaki is een hartig en veelzijdig gerecht dat zijn oorsprong vindt in Japan. Okonomi betekent ‘wat je wilt / waar je zin in hebt’ en yaki betekent ‘gegrild’.
Het gerecht, dat vaak wordt gegeten als streetfood of snack in Japan, bestaat uit een pannenkoek bereid met een mix van bloem, water, kool en verschillende ingrediënten naar keuze, zoals vlees, vis, groenten en verschillende sauzen.
Culy Homemade: Banh Xeo (knapperige Vietnamese pannenkoek met garnalen)
Osaka
Hoewel de exacte oorsprong van het gerecht moeilijk te traceren is, wordt aangenomen dat het gerecht zijn wortels heeft in Osaka, een bruisende stad in het westen van Japan.
In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werd okonomiyaki beschouwd als een voedzame en voordelige maaltijd, waardoor het populair werd onder de arbeidersklasse. Sindsdien heeft het gerecht een evolutie doorgemaakt en is het uitgegroeid tot een geliefde snack in heel Japan.
Vier variaties
Traditioneel maak je okonomiyaki met een basisbeslag van bloem, water, dashi (Japanse bouillon), en geraspte kool, gemengd met verschillende ingrediënten naar keuze.
In zijn meest simpele vorm eet je het gerecht met bosui en rijkelijk bedekt met okonomiyaki-saus (een dikke, zoete saus vergelijkbaar met Worcestershiresaus), Japanse mayonaise, gedroogde bonitovlokken (katsuobushi) en gedroogd zeewier (nori), wat zorgt voor een heerlijke umami-smakencombinatie.
Maar met deze Japanse pannenkoek kun je natuurlijk eindeloos variëren. Culy tipt vier manieren:
- Zeevruchten: voeg stukjes garnalen, inktvis en mosselen toe aan het beslag voor een smaakvolle zeevruchtenvariant.
- Kip Teriyaki: marineer stukjes kip in teriyakisaus en voeg ze toe aan het beslag samen met gesneden lente-ui en geraspte wortel. Bak de pannenkoek tot hij goudbruin is en serveer met extra teriyakisaus, geroosterde sesamzaadjes en fijngehakte peterselie. Een lekkere combinatie van zoet en hartig.
- Lekker vegetarisch: maak een vegetarische variant door champignons, geraspte courgette en rode paprika toe te voegen aan het beslag. Besprenkel de pannenkoek met zelfgemaakte sriracha-mayonaise, gehakte pinda’s en verse korianderblaadjes voor een kleurrijk en smaakvol gerecht.
- Mini okonomiyaki: leuk voor bij de brunch of een feestje (en ideaal voor kinderen).
Of je nu kiest voor een traditionele bereiding met kool en bosui of een van deze variaties; okonomiyaki biedt een eindeloze mogelijkheid tot creativiteit. De lekkernij heet niet voor niets ‘wat je wilt, gegrild’. Lekker uitproberen, dus!
Meer lezen over okonomiyaki?
- Culy Homemade: mini okonomiyaki (leuk voor bij de brunch!)
- Culy Homemade: vega okonomiyaki met shiitake en kool
- Alles over Takoyaki: hartige Japanse poffertjes waar we geen genoeg van krijgen