Redactie
Redactie Inspiratie 28 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Van half-om-half tot lams: alles over de verschillende soorten gehakt

De supermarkten en slagers liggen vol met verschillende soorten gehakt, maar wat zijn nu de verschillen en wanneer heb je welke soort nodig? Om duidelijkheid in het gehaktlandschap te creรซren vertellen we je overย de bekendste (en meest gekochte) soorten.ย 

Het is vrij voor de hand liggend, maar gehakt is vlees dat in stukken is gehakt of door de gehaktmolen is gehaald. Hierdoor krijgt het een fijne structuur, gaart het makkelijker en kun je het gebruiken voor tal van gerechten.

Vroeger werd voornamelijk restafval gebruikt voor de productie van gehakt, maar tegenwoordig zien we steeds vaker dat ook de betere (en meer smaakvolle) delen van dieren worden gebruikt.

Verschillende soorten

In Nederland kennen we een aantal verschillende soorten, waarvan half-om-half en rundergehakt de meest bekende zijn. Daarnaast is er (onder andere) nog gehakt van kippen-, varkens- en lamsvlees, mager rundergehakt en soms zien we ook kalkoengehakt voorbij komen.

Waar de meeste soorten voor zich spreken, is er bij half-om-half gehakt sprake van โ€“ de naam doet het al vermoeden โ€“ van een mengsel. Hierbij gaat het om zowel rund- als varkensvlees, waarbij het verschil in verhouding maximaal 10 procent mag zijn.

Het vetgehalte

Naast dat de samenstelling aan vleessoorten kan verschillen, is ook het vetgehalte een belangrijk punt. Zo moet gehakt altijd een zekere mate van (natuurlijk) vet bevatten, om zo het vlees smeuรฏg en smaakvol te houden.

In Nederland zijn deze hoeveelheden vastgelegd, zo mag gehakt (ongeacht het soort vlees) maximaal 25% vet bevatten, en mager gehakt maximaal 15%.ย En tartaar dan? Ook hiervan is vastgelegd dat het maximaal 10% vet mag bevatten.

steak tartare budget proof kerstmenu

Wanneer gebruik je wat?

Over de hele wereld wordt wel gehakt gebruikt, in sommige landen en streken meer dan op andere plekken, maarย ook veel andere soorten. Zo zien we in de Marokkaanse, Turkse en Griekse keuken veel meer lamsgehakt, en zijn ze in Italiรซ fan van varkensgehakt.

Wanneer je welke soort het beste kunt gebruiken is uiteraard afhankelijk van het gerecht en het gewenste resultaat. Zo hebben gevogelte en rund over het algemeen een meer neutrale smaak, wat weer geschikt is als je wil dat het vlees andere smaken opneemt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld lamsvlees, wat weer een veel sterkere smaak heeft en bijna een gerecht an sich is.

Varkensvlees heeft (naar onze mening) weer meer smaak dan rundvlees, waardoor wij hetย uitermate geschikt vinden voor het maken van smaakvolle sauzen voor bijvoorbeeld pasta. Hiervoor kun je natuurlijk ook half-om-half gebruiken, of zelf een mix naar smaak maken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nรณg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox ๐Ÿฅ˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.