Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Van galia tot cantaloupe: welke meloen gebruik je waarvoor?

Meloen is een heerlijk verfrissende vrucht waar we ‘s zomers geen genoeg van kunnen krijgen. Het ideale tussendoortje óf lekker door een drankje of salade. Maar welke meloen gebruik je waarvoor? Wij geven je de lekkerste combinaties.

De bekendste soorten meloen op een rijtje

Watermeloen

Watermeloen – de naam zegt het al – bestaat voor zo’n 95 procent uit water. Ben je dus op zoek naar een echte dorstlesser? Dan is deze meloensoort voor jou de beste keuze. Lekker om een aantal slices mee te nemen naar het strand!

Je kunt er ook heel goed ijsjes van maken of een frosty: een super lekkere traktatie voor kinderen óf voor jezelf! Watermeloen bevat veel vitamine C en ijzer, en is ook erg geschikt in een zomerse salade. Lekker in combinatie met avocado of feta en munt.

Wist je trouwens dat je verse watermeloen ook kunt grillen? Hierdoor krijgt de vrucht een vergelijkbare textuur als die van verse tonijn. Dat smaakt waanzinnig door een salade of als simpel bijgerecht. Let er bij het selecteren van een watermeloen op dat hij zwaar is en dat je een hol geluid hoort als je er op klopt.

> Hoe vind je de lekkerste? Zo zoek je een rijpe watermeloen uit

Watermeloen blokjes
Bron: Unsplash

Cantaloupe

De naam cantaloupe komt van het Italiaanse Cantalupo: een plaatsje nabij Rome waar de meloen voor het eerst in Europa werd verbouwd. Het vruchtvlees van de meloen is geel tot oranjekleurig en de smaak is zoet en sappig.

De cantaloupe eet je zo uit het vuistje of door een verse fruitsalade. Óf maak er een lekker meloenjam of frisse meloen gazpacho van. Wist je dat deze meloen ook heel goed combineert met hartige ingrediënten? Superlekker met roosjes gedroogde ham of geschaafde Pecorino kaas: ideaal als zomers voorgerecht.

Een rijpe cantaloupe herken je door de schil bij de steelaanzet licht in te drukken. Als die terugveert, is hij rijp. En daarbij ruikt hij ook mooi zoet. Een echt zachte meloen is vaak overrijp en begint dan al te gisten, pas hier dus voor op.

Cantaloupe
Bron: Pixabay

Galiameloen

Het vruchtvlees van de galiameloen is lichtgroen en de schil doet denken aan de stevigheid van kurk. De smaak is zoet en aromatisch. Net als andere soorten meloen leent de galia zich heel goed om gewoon zo op te eten. Ook lekker is het om balletjes van de meloen te scoopen, in te vriezen en in je drankje te doen. Ziet er heel leuk uit!

En: galiameloen met rauwe ham is natuurlijk een klassieker, maar deze meloen combineert ook heel goed met kip. Probeer het eens in een zomerse salade.

Ook deze soort controleer je op rijpheid door er bij de steelaanzet voorzichtig in te drukken.

Galiameloen
Bron: Unsplash

Piel de sapo

De Spaanse piel de sapo-meloen (letterlijk: paddenhuid) komen we steeds vaker tegen. Hij is ovaal van vorm en heeft een groen gestreepte schil.

Op het eerste gezicht lijkt de meloen wat op een watermeloen, maar als je hem opensnijdt, zie je meteen het verschil: het vruchtvlees is wit en de smaak is intens zoet en verfrissend tegelijk. Gebruik stukjes meloen door een smoothie voor een extra exotische smaak.

Over het algemeen wordt de piel de sapo in Nederland rijp verkocht, maar om er zeker van te zijn dat hij niet overrijp of droog is kun je er op kloppen. Bij een hol geluid zit je goed.

Cumelo

Maar er is nog een nieuwe meloensoort onder de zon. Sinds kort is de cumelo ook in Nederland verkrijgbaar. Dit kleine meloentje (en klein is ‘ie: hij past in één hand) smaakt als een kruising tussen een komkommer en een meloen. Frisser en hartiger dan een meloen, maar iets zoeter dan een komkommer en met een stevigere textuur.

De cumelo ziet er niet alleen ontzettend leuk uit, hij komt ook nog eens uit Puglia, waardoor je er meteen een portie visioenen over een vakantie in Italië bijkrijgt.

En wat je ermee kunt doen? In Puglia eten ze ‘m het liefst zo, met een beetje zout. Maar denk ook eens aan alle gerechten waar je anders een komkommer in zou verwerken. In een salade, tabouleh of pita bijvoorbeeld. Of gewoon in je gin-tonic!

Kijk hier voor meer recepten met meloen. Geniet van de zomer!

Meer recepten met meloen:

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.