Van bakbananen tot rum: de lekkerste gerechten uit Puerto Rico
De Puerto Ricaanse keuken is er eentje om in de gaten te houden. Veel van deze gerechten worden ook gegeten in New York, waar een grote populatie Puerto Ricanen woont. Van zoet tot hartig: dit zijn dé gerechten uit Puerto Rico die je moet kennen.
Sopa de mondongo
Mondongo is een soort soep of stoofpot, met pens (van rund of varken) als het belangrijkste ingrediënt. De soep wordt in veel Latijns-Amerikaanse landen gegeten, maar elk land heeft weer zijn eigen versie.
Die uit Puerto Rico bevat meestal kikkererwten, aardappel, pompoen, malanga (een zoete aardappel-achtige groente), groene bakbanaan, kappertjes, olijven, cassave en verse kruiden.
Tostones
Tostones zijn dubbelgebakken groene bakbananen. Dubbelgebakken? Ja. Want nadat je de schijfjes in een laagje olie hebt gebakken, plet je ze (bijvoorbeeld met een bord) en bak je ze nog een keer in de olie.
Omdat ze van bakbananen worden gemaakt, is dit geen zoet, maar een hartig gerecht. vandaar dat er nog wat zout en knoflookpoeder over de tostones wordt gestrooid. Je eet ze als bijgerecht of met een dipsaus.
Coquito
Met de feestdagen proosten de Puerto Ricanen met coquito. Dit alcoholische drankje is een tropische versie van eierpunch of eggnog, met kokosmelk en witte rum. Mmmh… da’s nog eens een exotische kerst!
https://www.instagram.com/p/BSlx94njWWW/?tagged=coquito
Arroz con gandules
De signatuur van de Puerto Ricaanse keuken is arroz con gandules. Letterlijk: rijst met gandules. En dat zijn dan weer een soort boontjes, die lijken op doperwten. Je eet dit het liefst met een portie pernil (geroosterd varkensvlees) ernaast. De rijst bevat verder vaak nog ham of bacon.
De rijst wordt op smaak gebracht met kippenbouillon, koriander, laurierblaadjes en sofrito. En de sofrito uit Puerto Rico is heel anders dan die uit de Italiaanse keuken. Hierin gaan koriander, ui, knoflook, aji pepers, cubanelle pepers, piquillo pepers en recao: Mexicaanse koriander.
De rijst krijgt zijn gele kleur doordat ‘ie wordt gebakken in achiote olie: olie, geïnfuseerd met annatto zaadjes (grappig weetje: annatto is een veelgebruikte kleurstof in bijvoorbeeld Britse cheddar).
Pernil
We noemden ‘m net al even: pernil is langzaam gegaarde varkensschouder. Traditioneel wordt de hele schouder bereid, eventueel ingesneden met een ruitjespatroon. Ze eten ‘m trouwens net zo lief op een sanduba: een sandwich.
Arroz con Leche
Dit is een dessert: een soort rijstpudding met rum, kersen, vanille, kaneel en kruidnagel.
Pan de Mallorca
Naast een bijzonder tof eiland, is Mallorca ook de benaming voor zachte, zoete Puerto Ricaanse broodjes. De broodjes zijn zacht en boterachtig en worden besprenkeld met poedersuiker.
https://www.instagram.com/p/BMqI60ognk2/
Pastelón
Uit het Oosten en Noorden van Puerto Rico komt dit gerecht, dat je de Puerto Ricaanse versie van lasagne zou kunnen noemen. Want de ingrediënten zijn nagenoeg hetzelfde (gehakt, knoflook, ui, laurier, kaas, tomatensaus). Maar in plaats van lasagnebladen, gebruik je plakjes gebakken banaan. Ook bijzonder: er gaan olijven én rozijnen in.
Sopa De Pollo Con Mofongo
Ook de Puerto Ricanen hebben behoefte aan troostvoer: wie kan er dan ook zonder goeie ouwe kippensoep? In hun versie gaan fideo (dunne sliertjes, een soort kruising tussen vermicelli en noodles), adobo kruiden én mofongo balletjes. Die balletjes worden gemaakt van gefrituurde, gestampte bakbananen met stukjes bacon, knoflook en zout.
https://www.instagram.com/p/BSeEECIhES0/
Limbel
Dit is een soort huisgemaakte Calippo. De populairste smaak is kokos. Die wordt gemaakt van santen, kokosmelk, gewone melk, water en vanille-extract. Alles wordt gemengd, in ijslolly-vormpjes (of gewoon in plastic bekertjes, werkt net zo goed!) gegoten en bevroren.
https://www.instagram.com/p/BSwxI_phReS/?tagged=limbel
Quesitos
Bij elke bakker zijn ze te vinden: quesitos. Deze langwerpige zoete broodjes worden gemaakt van een zoet, vanille-achtig bladerdeeg en gevuld met roomkaas.
Jibarito
Jibarito is bedacht door een Puerto Ricaanse chef die een restaurant runt in Chicago. Hij kwam op het idee voor Jibarito nadat hij las over een Puerto Ricaanse sandwich waarbij het brood wordt vervangen door groene bakbananen. Op de sandwich gaan vlees (meestal kip of varkensvlees), kaas, sla tomaat en knoflookmayonaise.
Pique
Dit bijgerecht zou je kunnen zien als de Puerto Ricaanse hot sauce. Pepertjes en andere smaakmakers (knoflook, zwarte peper, steeltjes koriander) worden twee dagen tot twee weken ingelegd in azijn.
Het verschil? Deze hot sauce wordt niet geblend. In plaats daarvan sprenkel je de pittige azijn over je gerechten. Er gaat vaak ook fruit in pique, ananas in het bijzonder. En de peper waar meestal voor wordt gekozen is de aji caballero.
Mojo de Ajo
Deze knoflooksaus ziet er heel anders uit dan die wij gewend zijn. Het is meer een knoflookolie. Hiervoor laat je gehakte knoflook, een eetlepel witte azijn, het sap van een halve limoen en een kopje olijfolie een kwartiertje warmen in een steelpannetje.
De knoflook mag niet bruin worden, maar zal een knoflooksmaak afgeven aan de olie. Het hoeft waarschijnlijk niet gezegd, maar deze saus is óveral lekker bij…