5 x de beste tips om eens vaker minder vlees te eten
De Nationale Week Zonder Vlees zit er inmiddels op. En hoewel we die actie met enthousiasme toejuichen, is een weekje natuurlijk niets. Écht impact maken doe je door het hele jaar door bewust om te springen met de consumptie van vlees en vis. Deze tips helpen om vaker minder vlees te eten, ook na afgelopen week.
Willen we hiermee opdringen dat je nooit meer een stukje vlees of vis mag eten? Natuurlijk niet. Wat wij vooral belangrijk vinden is het besef dat vegetarisch eten even lekker kan zijn als een maaltijd met vlees of vis. Toegegeven: als je gewend bent om altijd met vlees of vis te koken, dan dien je misschien even een kleine switch te maken in de manier waarop je kookt.
Gelukkig hebben we door de jaren heen heel wat tips van topchefs opgepikt (denk maar aan Yotam Ottolenghi, Jamie Oliver of Anna Jones) om te voorkomen dat vega saai wordt. We bundelen ze hieronder.
Tips om vaker minder vlees te eten
1. Bouw je gerecht op
We beginnen bij het begin. Ten eerste is de opbouw in smaak en textuur van een vega gerecht belangrijk, zo stelt cooking queen Anna Jones. Qua smaak zit er ideaal gezien een zout, zoet, zuur en umami element in een gerecht. Qua textuur combineer je knapperige, sappige en romige elementen op één bord.
Het is die combinatie van smaken en texturen die bepaalt of een gerecht interessant is of niet. Probeer dat bij de opbouw van een vega gerecht altijd in het achterhoofd te houden. Een romig soepje wordt bijvoorbeeld altijd lekkerder met wat knapperige croutons.
2. Gebruik ingrediënten met diepe smaken
Heel wat vega ingrediënten zijn gigantische smaakbommen waarmee je groenten en andere plantaardige ingrediënten (denk aan tofu of tempeh) in een handomdraai een smaakboost geeft. Deze wil je zoveel mogelijk inzetten bij vegetarische gerechten.
We hebben het hier bijvoorbeeld over sojasaus, miso, chilipeper, gochujang, kazen als Parmezaan en Pecorino en olijven. Die zitten vol met umami en lenen zich uitstekend om smaak op te bouwen, leren we van Ixta Belfrage, co-auteur van Ottolenghi’s Flavour. Recepten die dit principe goed aantonen zijn deze miso aubergines of deze toast met tuinbonen, gepocheerde eitjes en parmezaan.
3. Grijp niet meteen naar voor de hand liggende vleesvervangers
Hoewel er heel wat schitterende vleesvervangers op de markt zijn (denk aan de Beyond Burger of pulled oats), is dit geen vereiste voor een geslaagde vega maaltijd. Vleesvervangers uit de fabriek bevatten trouwens vaak vage ingrediënten zoals smaakmakers (lees: veel zout!) en bewaarmiddelen.
Wij raden dan ook aan om alleen maar vleesvervangers in te zetten wanneer je ze écht lekker vindt. De lekkerste vleesvervangers maak je trouwens gewoon zelf. Een guide om zelf vleesvervangers (zoals geweldige groenteburgers) te maken, vind je hier. Bonus: het is nog een leuk klusje ook.
4. Vind inspiratie in andere keukens
Hollandse kost centreert zich dan wel vaak rond vlees of vis, in andere landen is dat vaak niet het geval. Denk maar aan gerechten als Indiase saag paneer, Israëlisch sabich of Marokkaanse harira. Een gouden raad is dan ook: geef dit soort gerechten eens een kans en merk vanzelf hoe geweldig rijk aan smaak ze zijn. Wie mist het vlees nou nog?
Goede kookboeken zijn daarin een goed vertrekpunt. Favorieten in onze collectie zijn bijvoorbeeld TLV VEGAN van Jigal Krant, Vegan JapanEasy van Tim Anderson en Vegan East van Milou van der Will.
Bye bye komkommer-maki: zo maak je zelf de lekkerste vega sushi
5. Zet groenten centraal
Als er iets is wat we geleerd hebben van onze favoriete vega kookhelden, dan is het wel hoe spannend groenten kunnen zijn. Ter illustratie: zelfs een nederige ui wordt een delicatesse als je hem bereidt volgens Ottolenghi’s recept voor miso-uien in Flavour. Kortom: alle reden om groenten vaker in de hoofdrol te zetten.
Je hoeft trouwens niet in de stress te schieten als het je ontbreekt aan goede recepten, wij hebben er genoeg. Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten bijvoorbeeld. Of zo’n prachtige romanesco met beurre noisette en pistache. Ook niet normaal lekker: gevulde flespompoen met Gorgonzola en vijgen. We kunnen zo nog wel een tijdje doorgaan, maar zoek vooral zelf naar recepten met jouw favoriete groente.
Onze favoriete vega recepten:
- Culy Homemade: vega(n) katsu curry met krokante aubergine & zoete aardappel
- Heerlijke vega(n) ramen met miso, pompoen en tofu
- Culy Homemade: vegan hotdog