10 x de lekkerste vakantiegerechten uit Italië
Je bent op vakantie geweest in la dolce vita en eenmaal terug thuis kun je niet wachten om de vakantiegerechten uit Italië na te maken. En ja, ja: we weten wat ze zeggen over vakantiegerechten thuis namaken. Toch is er niets zo lekker als even terug op vakantie te gaan via een bordje eten. En daarom verzamelden wij de tien lekkerste vakantiegerechten uit Italië.
10 x de lekkerste vakantie gerechten uit Italië
Zo houden we het vakantiegevoel nog lekker wat langer vast.
Bruschette
Je hebt ze vast gegeten tijdens de aperitivo op een gezellig pleintje of als lunch aan het strand. De bruschette (meervoud) zijn niet weg te denken uit de Italiaanse keuken. Ze zijn gemakkelijk te maken, maar oh zo lekker.
In dit recept maken we ‘m met zongedroogde tomaatjes, maar in Italië krijg je ze meestal geserveerd met verse tomaten in kleine stukjes gesneden. Snijd de tomaatjes ‘s ochtends alvast en doe ze in een grote kom met basilicum en veel (!) olijfolie. Zet het geheel niet in de koelkast, maar laat het op je aanrecht staan. Dat is erg belangrijk, want koude tomaten hebben geen smaak. Tomaten op kamertemperatuur in olijfolie zijn regelrechte smaakbommen.
> Naar recept: Bruschetta’s met zongedroogde tomaatjes, rucola en Parmezaan
Piadine
Ben je de toerist wezen uithangen in een Italiaanse stad, maar had je geen zin om uitgebreid te lunchen? Dan ben je vast geïntroduceerd aan de piadina. De piadine (meervoud) zijn een soort dikke tortilla’s, vaak gebakken in een grote koekenpan. De piadine worden voor de helft belegd met mortadella, prosciutto of porchetta en kaas en dan dubbel geklapt. Beide kanten worden bruin gebakken en smullen maar.
Je zou het ook zo kunnen stellen: waar wij in Nederland de bruine boterham met kaas hebben, hebben de Italianen de piadina. Je kunt ‘m beleggen met alles wat je wil. Wij beleggen de piadina in dit recept met mortadella, ricotta en pistache en dat smaakt net als op vakantie.
> Naar recept: Piadina met mortadella, ricotta en pistache
Spaghetti vongole
Nog zo’n traditioneel vakantiegerecht uit Italië: pasta vongole. Typisch een gerecht om te eten aan zee, na een lange dag bakken en braden. Met de zonnebrandgeur om jou en je gezelschap heen, bestel je een bord vongole en de smaak is niet te evenaren.
De perfecte al dente pasta met lekkere vongole is eigenlijk heel makkelijk thuis na te maken. Vergeet niet om er een wit wijntje of een Aperol Spritz bij te serveren en je waant je weer even in Italië.
> Naar recept: Spaghetti vongole
Porchetta
Ben je in Midden Italië geweest, dan heb je de porchetta ongetwijfeld geproefd. Het geroosterde speenvarken is een traditioneel streekgerecht waarbij het varken wordt leeggehaald, gekruid en weer dichtgebonden. Als het uren heeft geroosterd, wordt de porchetta in dunne plakjes gesneden en geserveerd op een focaccia of een pizza bianca.
Thuis porchetta maken is even een werkje, maar ga je zorgvuldig én geduldig te werk, dan heb je zo de Italiaanse smaak te pakken.
> Naar recept: Porchetta
Tagliatelle al ragù
Spaghetti Bolognese? Nee. Tagliatelle al ragù is een van de populairste vakantiegerechten uit Italië én wat de pot schaft in Bologna. En die ragù? Dát is een Bolognese. De perfecte ragù begint met een uitstekend bereide soffrito (bleekselderij, wortel en ui). Deze laat je tijden op een laag vuur pruttelen (echt lang) en pas dan ga je door met de bereiding van de rest.
Zelf ragù bereiden is dan ook helemaal niet moeilijk en die Italiaanse smaken kun je echt goed nabootsen zoals je ‘t in Bologna hebt geproefd. Zeker als je het klassieke Italiaanse recept van hieronder aanhoudt.
> Naar recept: Tagliatelle al ragù
Gegratineerde mosselen
Ben je op vakantie geweest naar Puglia, dan heb je deze gegratineerde mosselen vast gekregen bij een aperitivo aldaar. De Zuid-Italianen zijn letterlijk omringd door de zee en serveren dan ook vis, vis en nog eens vis. Deze gegratineerde mosselen zijn makkelijk om te maken en doen het ideaal op een luxe borrelplank.
> Naar recept: Gegratineerde mosselen uit Puglia
Spaghetti al limone
Jaa, en als er een fan-tas-tische topper tussen dit lijstje vakantiegerechten uit Italië is, dan is het deze spaghetti al limone. Het is de zon in een bord, maar beter. Leuke bijkomstigheid is dat deze pasta ook nog eens ontzettend makkelijk te maken is.
Wil je ‘m wat sjieker maken, dan kun je er een getrancheerd biefstukje bij serveren. Én vergeet uiteraard de Limoncello Spritz niet. Laat je die citroen ook nog eens extra terugkomen.
> Naar recept: Spaghetti al limone
Zabaglione
Hebben we het over Italiaanse desserts, dan staat de zabaglione natuurlijk met stip op één. Moeilijk is het niet, en dan hebben we het over de smaak nog niet eens gehad. Dit is zo’n dessert dat in Italië óveral op de kaart staat, maar je nog bij weinig Nederlandse Italianen op het menu treft. Zo jammer, want een goeie zabaglione is misschien wel het lekkerste dessert ooit.
> Naar recept: Zabaglione
Cannoli
Het is het luxebroertje van onze oud en nieuw klassieker het Vegter’s rolletje, maar dan veel en veel beter. De cannoli is zo’n vakantiegerecht uit Italië waarvan je bij thuiskomst spijt hebt dat je je koffer er niet mee vol hebt gestopt. Het krokante koekje, de romige ricotta en die gekonfijte sinaasappelschil: beter wordt het niet.
Zelf cannoli maken lijkt nogal intimiderend, maar als je ‘t eenmaal in de vingers hebt, is het eigenlijk zo gepiept. Geen zin in geknoei? Er zijn tegenwoordig veel Italiaanse speciaalzaken die de vakantiedelicatesse verkopen. Gelukkig!
> Naar recept: Cannoli
Klassieke tiramisu
Op een lijst met vakantiegerechten uit Italië kan ‘ie natuurlijk niet ontbreken: dé tiramisu. Niet aan te slepen tijdens je zomer vakantie in Italië, en oh wat kun je bij thuiskomst weer verlangen naar die lange vingers gedrenkt in sterke espresso met een lobbig mascarpone of zabaglionemengsel en cacaopoeder.
Gelukkig is een tiramisu zo gemaakt en kun je na je diner éven 10 minuutjes terug op vakantie. Ogen dicht, hapje nemen en la dolce vita begint weer.
> Naar recept: Klassieke tiramisu