Redactie
Redactie Inspiratie 10 jun 2012
Leestijd: 3 minuten

Vaak gemaakte foutjes in de keuken (+ oplossingen!)

Iedereen maakt in de keuken wel eens een foutje, of je nu een professionele of een amateurkok bent. Daā€™s niet erg! Hier lees je de meest voorkomende foutjes in de keuken.

Je eten niet proeven voordat je ā€˜t serveert
Proeven is altijd belangrijk! De smaken kunnen namelijk ineens heel anders zijn dan dat je denkt, en het kan dan voorkomen dat je saus helemaal niet bij je gerecht past. Proef van tevoren, tussendoor en zeker naderhand, vlak voor het serveren.

Een te volle pan
Als je even snel iets te eten wilt maken, komt het wel eens voor dat je te veel in een pan doet. Hierdoor kan het zijn dat niet alles even gaar is. Let er dus op dat je niet te veel in een pan doet, maar pak desnoods een tweede pan erbij. Champignons bijvoorbeeld; als je er teveel in een pan doet, garen ze niet goed en kleuren ze nooit mooi.

Je draait het eten te vaak
Een van de moeilijkste dingen is wel leren om je eten met rust te laten. Een stukje vlees heeft die rust nodig, anders krijgt het niet de juiste structuur en een mooie korst.

Je laat de pan niet heet worden
De gehaaste kok laat de pan niet eerst goed heet worden voordat hij er olie of boter ingooit. Dit is wel nodig, anders verpietert het eten en heb je kans dat het meer aan de pan blijft plakken. Daarna kun je het vuur altijd nog bijdraaien. (Let op: dit geldt niet bij bv. melk dat je zachtjes wil koken).

Vlees niet tegen de draad in snijden
Kijk altijd Ā naar de spiervezels van het vlees voordat je het gaat snijden. Wanneer je namelijk niet tegen de draad in snijd, kom je er moeilijk doorheen en krijg je geen mooie stukken.

Je bakt vlees direct vanuit de vriezer
Als je vlees direct in de pan of oven doet vanuit de vriezer zal het nooit goed gaar worden. De buitenkant zal de gaar worden, terwijl de binnenkant nog rauw is. Zorg er dus voor dat je het altijd laat ontdooien!

Je groene groenten bruin en slap laten worden
Zorg dat je de groene groenten op het laatste moment past kookt, zodat ze niet uren opstaan en bruin en slap worden. Of kies ervoor ze te blancheren en daarna te laten schrikken door koud water er over heen de gieten. Op deze manier zijn ze nog een beetje knapperig en een stuk lekkerder.

Je eitje te lang laten koken
Zelfs een gekookt ei kan mislukken. Dus laat je ei niet te lang in het water liggen, anders wordt het een blauw of keihard eitje en dat ziet er niet bepaald lekker uit!

Je oververhit zuivelproducten
Wanneer zuivel te warm wordt krijgt het een heel andere structuur enĀ automatischĀ dus ook een heel andere smaak. Een sausje kan gaan schiften of wordt heel korrelig. Blijf er dus constant bij of gebruik eenĀ thermometer. De meesteĀ zuivelproductenĀ mogen maar verhit worden tot eenĀ temperatuurĀ van 180 graden (en vaak veel lager).

Je leest niet het complete recept
Natuurlijk moet je koken ook een beetje op gevoel doen, maar niets is zo vervelend als je halverwege het recept er achter komt dat je wat stappen gemist hebt, ofĀ ingrediĆ«ntenĀ tekort komt. Lees het dus eerst rustig op je gemakje door.

Je rijst of pasta is te plakkerig
Wanneer je te weinig water gebruikt en de rijst naderhand niet even laat rusten, heb je grote kans dat je een grote homp pasta of rijst krijgt. Ziet er niet zo heel smakelijk uit!

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nĆ³g lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox šŸ„˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.