Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 15 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Culinair tripje Maastricht? Proef sowieso deze lokale specialiteiten!

Tijdens een stedentrip proeven wij het liefst zoveel mogelijk gerechten die we op die plek het beste kunnen eten. Lokale specialiteiten met lokale ingrediënten, gemaakt op de plek waar het gerecht ontstaan is. Ga je uit eten in Maastricht? Voor jouw – en ons – gemak hebben we het lekkerste lokale eten in Maastricht onder elkaar gezet.

En vooruit, niet alleen gerechten wanneer je uiteten gaat, ook wat culinaire souvenirs om mee naar huis te nemen natuurlijk.

Uit eten in Maastricht? Proef dan sowieso deze lokale specialiteiten

Zoervleis

Zuurvlees, zoervleisj of zoervleis: hoe je het ook wil noemen, dit vleesgerecht is misschien wel hét typische gerecht van zowel Maastricht als Limburg te noemen. Ben je een vleeseter, bestel dit gerecht dan sowieso.

Origineel hoort ‘ie met paardenvlees – zoals het iconische Café Sjiek in Maastricht ‘m serveert – maar eet je ‘m liever met rundvlees dan kan dat ook, zoals in dit recept voor Limburgs zoervleisj.

Balkenbrij

Als vleeseter kom je sowieso aan je trekken in Maastricht, getuige ook het bekende balkenbrij. Vergelijkbaar met bloedworst – want ook bloed als hoofdbestanddeel -, is balkenbrij ook beter bekend onder de namen karboet of kroeboet.

De substantie wordt in plakken gesneden en krokant gebakken en smaakt erg lekker met gebakken spekjes, appeltjes of appelstroop. Ook laatstgenoemde is overigens een specialiteit van de zuidelijke provincie.

Limburgse wijn

Met een klein beetje fantasie doen die glooiende Limburgse heuvels denken aan een typisch wijngebied als Toscane of Beaujolais. Het zal je dan ook niet verbazen dat sommige van de lekkerste Nederlandse wijnen uit Limburg komen.

Misschien ben je geneigd om tijdens je trip in Maastricht enkel aan het bier te gaan; doe dit dus niet en probeer eens een lokale wijn, zoals die van de Apostelhoeve.

Vlaai

Je hebt vlaai en je hebt Limburgse vlaai. Is de Limburgse vlaai in overige delen van het land tot onze grote spijt inmiddels verbasterd naar een fabrieksfrisbee met E-nummers, in Maastricht gaan ze voor het echte werk.

Het is immers bij zowel locals als toeristen bekend: ga je voor de ultieme vlaaiervaring, dan begeef je je naar Bisschopsmolen in hartje Maastricht. Ook culinair journalist en Limburger Laura de Grave beveelt het – en gaf ons stiekem het recept voor een echte Limburgse vlaai.

Knapkoek

Misschien wel de leukste naam voor een koekje: de knapkoek. Je vindt ‘m in vele (banket)bakkers door Maastricht heen, dit brosse en – pas op! – verslavend lekkere koekje. Leuk weetje: vroeger werd de knapkoek gemaakt van de restjes van Limburgse vlaai.

Zo circulair zien we onze patisserie nou ‘t liefst, natuurlijk. Perfecte manier om een avondje uit eten in Maastricht mee af te sluiten.

Rommedoe kaas

Naast wijn maken zijn Limburgers ook erg goed in kaas maken. Dat bewijst de populaire Rommedoe maar eens. De liefkozende bijnaam ‘Limburgse stinkkaas’ verklapt er al een hoop over: hij stinkt net zo als dat ‘ie romig is.

Maar als je van romige stinkerds houdt, dan zul je de Rommedoe voor altijd in je hart sluiten. Ga je uit eten in Maastricht, dan kom je deze deze sowieso tegen op de kaasplank.

Nonnevot

Ook de nonnevot verdient een plek tussen de leukste patisserie van Limburg: in het Limburgs worden billen namelijk ‘vot’ genoemd: de betekenis van nonnevot mag helder zijn.

Dit geknoopte deeggebakje gewenteld in suiker en soms ook kaneel is alleen rondom carnaval te krijgen bij vrijwel elke bakker in Maastricht: genoeg reden om rond februari naar het zuiden af te reizen.

Meer over culinair Limburg:

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.